Татяна Лолова, Стефка Евстатиева и Михаил Белчев са сред 15-те български творци, на които се присъжда пожизнена държавна парична награда от 700 лева месечно. Решението е взето от служебния кабинет на Огнян Герджиков, в последното му заседание.

Финансови премии за изключителните им постижения и за цялостен принос в областта на културата получават още проф. Стоян Дуков, проф. Жени Захариева, Кеазим Исинов, Донка Шишманова, Кирил Дончев, Славчо Бакалов, Никола Инджов, Меглена Караламбова, Йорданка Кузманова, Димитър Димитров, Димитър Симеонов и Андрей Андреев.

Предложението за държавните парични награди се прави от Министерския съвет към Народното събрание. Въпреки че парламентът трябва да го гласува, за да е официално, в повечето случаи това е просто формалност и въпрос на време.

Последно през октомври предишното правителство гласува пожизнени награди за седмина творци. По-рано, през 2015-а, такава пенсия бе присъдена и на други шестима заслужили хора. Един от тях обаче, Борис Годжунов, не доживя да я получи. Актьорът Васил Михайлов пък отказа премията, като заяви:

„Аз имам пенсия, която съм си извоювал с 55-годишния си трудов стаж. И продължавам да работя. Заповядайте на театър!“

Площад Славейков