Един от новите трайни "любимци" на прокуратурата Румен Овчаров посети столичното следствие за 15-ина минути тази сутрин, след като през миналата седмица призна, че е получил 3-тата поред призовка.

От думите му се разбра, че е викан да даде обяснения, но на този етап той е отказал - нещо, на което има законно право. Става въпрос за това дело срещу него, свързано с концесията на мини "Бобов дол", каза още бившият шеф на БСП-София.

През февруари прокуратурата повдигна на висшия "червен" функционер обвинение, че фирмите на Христо Ковачки не са платили концесионни такси за 557 256 т въглища, добити вследствие на отдаването на рудниците.

Става въпрос за 2006 г., когато като министър на икономиката и енергетиката Овчаров един път е дал под наем, а не на концесия чрез пряко договаряне държавните мини "Бобов дол" на "Ораново" ЕАД на Ковачки. Държавното обвинение "хвана" последния влак относно 10-годишния срок за абсолютна давност. Когато съобщиха за обвинението, от прокуратурата го обясниха с това, че сега са се събрали допълнителни материали. Имало неизвестни досега факти и за това СГП е сезирала Сотир Цацаров. Той на свой ред отменил две стари постановления за прекратяване.

В качеството му на бивш министър на енергетиката Овчаров е обвиняем и за безстопанственост, от която са нанесени щети на НЕК в размер на над 190 млн. евро. покрай проекта "Белене".

През последните дни "славата" на Овчаров отново избухна, след като подалият оставка след ЦУМ гейт член на ИБ на БСП Георги Гергов посочи, че именно бившият енергиен министър диктувал решенията на Корнелия Нинова. Така стана съвсем ясно, че двамата пердставители на враждуващи тежки икономически крила в столетницата са във война.

На въпрос за влиянието му върху лидерката на БСП днес в двора на следствието Овчаров заяви с усмивка, че "по тези сюжетни линии не му е тука мястото да разсъждаваме".