"За нас е важно да не предадем тези близо 1 млн. души, които ни изпратиха в парламента. Правителството е пълна подмяна, тотално излъгване на тези, които са ви покдрепили. Политическата класа на сатуквото продължава постарому. Получава властта в името на народа, веднага се отказва от народа и започва да я упражнява за себе си. Пропастта между политическата класа и народа ни се увеличава."

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите при избирането на новото правителство. Тя заяви, че БСП ще гласува против правителството и ще бъде алтернатива на правителството.

"Приоритетите за управление, които определихте, са отказ от предизборните ви обещания. Това е правителство на подмяната. Залагате несигурност в коалиционното си управление", каза Нинова.

Тя заяви,че БСП подкрепя правителството за председателството на Съвета на ЕС и евроатлантическата програма.

"Поздравяваме "Обединените патриоти" за израстването. Имаме един приоритет, по който всички партии сме единодушни. Дотук свършват добрите ни отзиви по отношение на по-малкия партньор в коалицията", каза Нинова.

Според нея патриотите са отстъпили от спешното повишаване на доходите на българите, отстраняване на протурските партии от властта и др.

"Това не е преодоляване на различие, това е загуба на идентичност", каза Нинова.

Според нея и ГЕРБ са отстъпили от очакванията на хората, свързани с бедността, доходите и сигурността.

"Г-н Борисов, сигурно знаете, че в коалиционното ви споразумение нито веднъж не се споменава думата бедност. Доходите ще растат някога и в бъдеще", каза Нинова.

Тя изтъкна, че продължават политиките за строителство на магистрали и саниране въпреки всички съмнения, свързани с тях.

Нинова се обяви против плаващите мнозинства, които ще търсят партньорите по теми, които не са част от споразумението. 

"Референдума го няма в програмата на правителството. Отмяна на имунитета на депутатите също изчезна", посочи Нинова.

И изрази "сериозни съмнения", че правителството ще изкара пълен мандат.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също заяви, че партията ще гласува против правителството.

"Следвайки демокрацията, правата на гражданите и националната сигурност трябва да се фокусираме и в европейските проблеми. Българските граждани очакват решителни мерки за справяне с бедността и демографската криза", заяви лидерът на ДПС.

Той декпарира, че движението проповядва заедност, обединение, толерантност и мир.

"Рано или късно, независимо от подмяната и лъжите, народът мъдро ще отсъди. Кой обаче ще плати за изгубеното време - най-голямата партия ще плати най-висока цена за своята безотговорност днес. Това ще бъде труден мандат за ГЕРБ, но лошото е, че ще бъде труден и за всички български граждани и за демокрацията".

Това каза още Карадайъ.