На 4 май изтича срокът, в който Европейската комисия приема становища за предложението на „Газпром“ по антимонополното дело. Въпреки че само България подкрепя прекратяване на разследването, а Полша, Естония, а вероятно и Литва се обявяват срещу примирието, то анализаторите предполагат, че Еврокомисията е склонна да одобри компромисно решение, пише руското издание „Комерсант“.

Руският бизнес вестник пише, че вчера „правителството на България заяви, че е съгласно с прекратяване на делото, въпреки че не е напълно удовлетворено от предложенията на „Газпром“.

„Комерсант“ припомня, че руският газов гигант е готов да извади от договорите забраната за препродажба на газ на други страни, както и да формира цените си за Полша, България и балтийските републики според тези за Западна Европа. „Газпром“ също е готов да премести точката за доставка, така че клиентите от Унгария, Полша и Словакия да получават предназначените за тях обеми на границите на Литва и България.

„Българското правителство смята, че местните компании също трябва да имат аналогичното право да получават газ в страните от Централна Европа, защото интересите им ще бъдат ощетени в противен случай. При това, настоявайки на правото на промяна на точката на доставка за своите потребители, София е най-вече възмутена от намерението на „Газпром“ да промени точката на доставка за България от границата с Румъния на границата с Турция (след строителството на „Турски поток“). Такава промяна ще означава, че България ще се лиши от огромната част от транзитирания газ. Затова София подчертава необходимостта от директни доставки на руски газ за България през Черно море, което ще „способства за политическата и икономическата стабилност в региона“. Всъщност „Газпром“ за момента не обсъжда такива варианти“, пише още „Комерсант“.

Руският делови вестник обаче подчертава, че въпреки тези възражения България е едиствената страна, която подкрепя предложенията на „Газпром“.

Правителството на Естония предложи на 27 април Европейската комисия да наложи глоба на „Газпром“, защото „ангажиментите на „Газпром“ не са пропорционални на размера на нарушенията и защото злоупотребата с монополно отношение е довела до директни икономически загуби“.

Според източници на „Комерсант“ Полша също е подготвила негативно становище до Европейската комисия по предложенията на „Газпром“. Антимонополното дело на Брюксел срещу руската компания бе започнато именно по предложение на Полша през 2012 година.

Източници на „Комерсант“ от Брюксел предполагат, че и Литва ще изпрати отрицателно становище.