Доскорошният зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин от днес е обвиняем за безстопанственост, съобщават от прокуратурата.

Той ще отговаря за това, че като длъжностно лице при условията на продължавано престъпление (с две деяния) в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на  дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР не е упражнил  достатъчен контрол върху работата на  директора на тази дирекция. В резултат на това според прокуратурата са последвали значителни щети за МВнР в размер на 494 458,03 лева, изплатени на частна фирма по силата на две споразумения, сключени между МВнР и МЗХ.

Както Клуб Z писа, става въпрос за това, че Външно, вместо да избере със собствена обществена поръка търговско дружество, което да му осигури въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания, направило тристранно споразумение с МЗХ и станало клиент на тяхната фирма. 

"Вместо да се спази законът, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, МВнР са сключили две споразумения (от 15.01.2016г. и от 22.04.2016 г.) с Министерството на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество  МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ", пишат от прокуратурата.

Още при обявяването на обвиненията през януари зам.-министърът даде пример, че са много бавни процедурите и че само през 2016 г. имат 4 пъти проваляни опити за търг за това кой да купува билети, хотели, трансфери и прочее услуги за Външно. Затова и било честа практика по ЗОП - да се сключи тристранно споразумение с министерство, което има избран такъв изпълнител - в случая Външно е ползвало фирмата, която обслужва в чужбина Министерството на земеделието.

"Аз съм благодарен на тези хора!", каза Ангеличин по адрес на МЗХ. Защото иначе министерството нямало да може да лети, а пък "то това работи".

Срещу Ангеличин има и друго дело за 800 000 лв. за 12 компютърни телефонни централи за мисиите ни зад граница.