Депутатите ще решат точно как ще изглежда мажоритарната система, това е тяхно задължение. С този отговор на въпрос на Клуб Z шоуменът Слави Трифонов отстъпи от буквалния текст на въпроса от референдума за "мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство".

Той е на "личен протест" пред Народното събрание от около 13,30 ч днес.

"Това е за обсъждане. Нека да се обсъжда. Аз не съм политик и не съм сигурен, че това е най-правилната система. Но нека се обсъжда от избраните от нас депутати в парламента. Нека да кажат - ние смятаме мажоритарната система да изглежда по друг начин. Но да я обсъжда", заяви шоуменът.

Доскоро екипът на Трифонов, инициирал референдума и водел кампания за мажоритарно гласуване, настояваше за буквално изпълнение на въпроса, въпреки факта, че точно такава система не се практикува в нито една водеща демокрация.

"Смятам, че системата пропорционалната, с която избираме депутати, става едно и също. При следващите избори ще е същото. Докога ще правим така, че парламентът да изглежда по един и същи начин?", каза още Трифонов.

По-рано днес той изпрати открито писмо до медиите, в което предупреждава: „Отивам да си търся правата пред Парламента.“

Заедно с Трифонов пред статуята на цар Александър II са се събрали около 150 граждани. Те твърдят, че не са свикани на протест, а че са дошли по собствено желание - за да покрепят изразената воля на 2,5 млн. български граждани на референдума миналата година.

"Това е мой личен опит. Нищо никого не призовавам, това не е протест, затова не искам от Йорданка Фандъкова да ми разреши да правя митинг. Това е личен, персонален протест на един висок, вече възрастен човек без коса, който е решил да покаже своята позиция", каза пък Трифонов.

Още преди два месеца Слави Трифонов отправи ултиматум към новото Народно събрание – че ако до две седмици след сформирането си не се заеме с резултатите от референдума за мажоритарното гласуване, „в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права“.

На въпрос колко време ще протестира, водещият каза, че ще прецени според ситуацията дали да продължава. Но утре пак ще е на жълтите павета.

"Ще видя как ще реагират депутатите. Ще видя и колко граждани ще подкрепят това, което мисля. Ако никой не ме подкрепя, ще се откажа, но поне ще съм опитал", добави той.

Събралите се в подкрепа на Трифонов са хора на средна възраст и младежи, има и ученици, майки с деца, само шепа по-възрастни. Настояват, че протестът е спонтанен, оплакват се, че не са се събрали много хора и планират да привикат повече съмишленици утре. 

"Нещо трябва да се промени", казаха пред Клуб Z няколко от поддръжниците на мажоритарния вот.

Още преди два месеца Слави Трифонов отправи ултиматум към новото Народно събрание – че ако до две седмици след сформирането си не се заеме с резултатите от референдума за мажоритарното гласуване, „в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права“.

Реалните законови срокове за обсъждането на въпросите от референдума обаче още не са започнали. Причината за това е, че Върховния административен съд още не е дал своето решение за последното обжалване от страна на "Шоуто на Слави". Когато това решение бъде публикувано и изпратено в парламента, депутатите са длъжни в срок до 3 месеца да обсъдят резултатите от народното допитване в зала - но не и да ги приемат, тъй като над 11 хиляди гласа не достигнаха резултатите от референдума да са задължителни. Управляващите от ГЕРБ заявиха готовност да приемат въпросите както са, но техните партньори от Патриотичния фронт не са на същото мнение - по време на преговорите двете формации заявиха, че този казус ще се реши в зала.

Трифонов обаче отбеляза, че депутатите могат поне да внесат законопроект, за да заявят готовност за дебат по темата.

Той декларира още днес, че няма да използва ефира на бТВ повече за гражданската си позиция:

„Като трибуна на моята гражданска позиция ще използвам единственото останало свободно медийно пространство в България – интернет.“

Довечера шоуто щяло да бъде за събитията пред парламента в Скопие.

Ето пълния текст на писмото на Трифонов:

Българският политически елит се е самозабравил.

Срамувам се, че допуснахме да се получи така – шепа хора да се смятат за богоизбрани и да не се съобразяват със законния си началник – българския народ. Три милиона и половина гласуваха на Референдума. Два милиона и половина с положителен отговор. Като един от тези хора, извървях всички законови стъпки, въпреки пречките, за да се приеме решението на гласувалите на референдума. Но явно желанието за власт е по-силно. И от морала, и от законите. Затова аз отивам да си търся правата пред Парламента. Като трибуна на моята гражданска позиция ще използвам единственото останало свободно медийно пространство в България – интернет. А в предаването си довечера ще говоря за събитията пред Парламента в Скопие.