Съотношението между министрите от третия кабинет на Бойко Борисов според политическото им минало или липсата на такова е изключително любопитно. В заклелия се в четвъртък кабинет има 9 души, свързани с ГЕРБ. Имената на двама от тях се свързват с Делян Пеевски. Двама от министрите са по-скоро близки до президента Росен Плевнелиев. Толкова реално са и представителите на "Обединени патриоти". Двама от министрите са хора, които имат политическо минало извън партиите, които подкрепят настоящия кабинет. А петима членове на кабинета са по-скоро експерти, отколкото политици.

Гербери от кариерата

Вицепремиерът Томислав Дончев започва политическата си кариера, след като през 2007 г. стана кмет на Габрово. Заради добрата му работа по отношение на еврофондовете през 2010 г. става министър с ресор управление на средствата от ЕС в първото правителство на Бойко Борисов. След кратко депутатстване и евродепутатстване Дончев става вицепремиер във второто правителство на Борисов със същия ресор, а сега и в третото.

Финансовият министър Владислав Горанов също започва политическата си кариера от ГЕРБ. Той е бил депутат и бе заместник на Симеон Дянков в първото правителство на Борисов. Има сериозни подозрения, че е човек, близък до Делян Пеевски заради засечена среща между тях в столично заведение, а и заради някои досегашни управленски инициативи на Горанов.

Въпреки че формално е от квотата на "Атака", министърът на икономиката Емил Караниколов също е кадър на ГЕРБ.  През последните години, докато оглавяваше Агенцията по приватизацията, се случиха и скандални сделки. Например тази с продажбата на Дипломатическия клуб в "Бояна" - част от активите на държавната компания АДИС, която е в забранителния списък за приватизация. Имотите бяха продадени на младежи, взели "пари назаем". Подозренията са, че им ги е дал Пеевски. Караниколов и екипът му обаче не виждат никакъв законов проблем в продажбата на "обособени части" от дружеството.

Министърът на транспорта Ивайло Московски също започва политическата си кариера като зам.-министър в същото министерство в първия мандат на ГЕРБ. Бе министър на транспорта и в първия кабинет, след оставката на Александър Цветков, и във втория кабинет на Борисов.

Енергийният министър Теменужка Петкова стана шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция в първия мандат на ГЕРБ. Във второто правителство на Борисов тя стана енергиен министър, какъвто е и сега.

Регионалният министър Николай Нанков също е кадър на ГЕРБ. В първия мандат на Борисов той последователно бе областен управител на Ловеч и зам.-регионален министър. Заемаше този пост и във втория мандат на Борисов. 

Вътрешният министър Валентин Радев също е кадър на ГЕРБ. Той бе заместник на военния министър Аню Ангелов в първия мандат на ГЕРБ, а след това депутат от партията.

Правосъдният министър Цецка Цачева е чиста проба ГЕРБ. Доскоро  тя бе несменяем шеф на парламента, а и кандидат-президент от партията.

Същото важи и за Лиляна Павлова, министър за европредседателството. В досегашните правителства на Борисов тя бе регионален министър и неизменно надничаше зад рамото на премиера при рязането на лентички.

Патриоти

Реално патриотите в това правителство са само двама - вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Има и други министри, назначени формално от тяхната квота, но самият Симеонов призна, че се е запознал с тях малко преди назначенията им. Каракачанов е несменяем лидер на ВМРО, а Симеонов има малко по-разнообразна политическа биография.Той е бил основател на СДС в Бургас, след това бе част от "Атака", а в момента е лидер на НФСБ.

Близки до Росен Плевнелиев

Политическата кариера на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева е свързана с екипа на президента от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев. Мнозина съзряха в нейното назначаване за външен министър реверанс именно към Плевнелиев, както и към неговата политика по отношение на западните партньори. 

Политическата кариера на министърът на туризма Николина Ангелкова също започна в първия кабинет на ГЕРБ като зам.-министър на регионалното развитие по времето, когато Плевнелиев бе регионален министър. Ангелкова бе и министър на транспорта в служебното правителство на Георги Близнашки. Във второто правителство на Борисов заемаше същия пост, който заема и сега.

Свободни електрони

Министърът на околната среда Нено Димов започна политическата си кариера като зам.-министър в същото ведомство в правителството на Иван Костов. Той е един от учредителите на ДСБ, бе и депутат от тази партия, но по-късно я напусна. Димов бе част и от ДБГ на Меглена Кунева. Сега е от квотата на патриотите. 

Министърът на спорта Красен Кралев също е в бил повече от една партия. Той е сред основателите на "Новото време", но от няколко години е свързан с ГЕРБ.

Експерти

Земеделският министър Румен Порожанов няма партийно минало и може да мине по-скоро за експерт. Донякъде като експерт може да бъде разглеждан и новият социален министър Бисер Петков. При управлението на НДСВ и ДПС той става председател на Държавната агенция за осигурителен надзор, а в първия мандат на ГЕРБ парламентът го избира шеф на НОИ. Министърът на здравеопазването Николай Петров също е експерт в областта си и няма партийно минало, макар да бе на този пост в служебния кабинет на Марин Райков. Министърът на образованието Красимир Вълчев също няма ярко партийно досие, но става секретар в министерството по времето на първия кабинет на ГЕРБ. Министърът на културата Боил Банов също е по-скоро експерт.