Русия, Турция и Иран подписаха днес меморандум за създаването на зони за сигурност в Сирия, предаде Ройтерс.

Това стана на преговорите в Астана, столицата на Казахстан.

Делегацията на бунтовниците напусна преговорите и нейните членове крещяха гневно срещу продължаването на преговорите. Въстаниците заявиха, че не желаят намеса на Иран във вътрешните работи на арабската република, съобщи Нюз.Ру.

Следващият им кръг ще бъде отново в Астана в средата на юли.

Меморандумът бе подписан от Александър Лаврентиев - специален представител на руския президент Владимир Путин по разрешаването на сирийския конфликт, Седат Йонал - турския външен зим.-министър за Близкия изток и Африка, и Хосеин Джабери Ансари - зам.-министър на външните работи на Иран по делата на арабско-африканските страни.

В Сирия ще бъдат създадени 4 зони за сигурност. Те включват цялата провинция Идлиб и части от провинциите Алепо, Латакия и Хомс.

Подписаният в Астана документ забранява използването на всякакви оръжия в тези райони и разрешава хуманитарните помощи там.

Стафан де Мистура - спецпратеникът на ООН за Сирия, изтъкна, че създаването на зоните за сигурност е положителна стъпка.

Александър Лаврентиев заяви, че Русия е готова да работи по-тясно със САЩ и Саудитска Арабия в Сирия, но американците игнорират призивите на Москва за по-добро военно сътрудничество.