Ще видим какво ще ни донесе новото правителство. 

Лично на мен ми се ще то колкото се може по-малко да се бърка в живота и работата ми, да работи за създаването на такава реалност, в която все по-рядко ще мислим за него. Тревогата ми е, че това няма да се случи, защото там има твърде много привърженици на Голямото правителство и Голямата администрация - и защото обсесията от централизация и командване (дори командорене) за сметка на децентрализацията и координацията създава така желаната възможност за лобистко и користолюбиво преразпределяне в правилните ръце на огромни финансови ресурси; и защото партийните функционери, апаратчици, протежета и клиенти най-гарантирано се хранят, като са край софрата на държавната администрация.

Аз съм песимист за дълготрайността на това правителство, пак по две причини:

- едната е ясна - този премиер няма абсолютно нито един довършен докрай мандат - и като главен секретар, и като кмет, и като депутат, и като премиер - а това, понеже едва ли е карма, орис, участ, съдба и едва ли Меркурий, Венера, Марс и Сатурн са виновни, най-вероятно е свързано с неговия характер, с готовността му да се спаси когато стане прекалено напечено, ала напечено ще става тепърва и то прекалено прекалено...;

- другата причина е най-естествената - за първи път този премиер има правителство, в което една трета от министрите са извън неговия контрол, той няма как да ги командва така, както с твърда и мека сила правеше същото в предните два кабинета, а отгоре на всичко, партийните му коалиционни партньори са непредсказуеми, с лека грандомания в характерите си, с коренно различна от досегашните правителства (през последните 15-20 години) ценностни системи и с абсурдни идеи, с мании за величие, непризнаващи правила и договорки, готови всеки момент да заемат диаметрално противоположни позиции. В правителството на орела, рака и щуката (която засега дори не се вижда), самият рак е коалиция на орел, рак и щука... да не говоря каква бомба със закъснител е един от тримата.

Затова прогнозата ми, която за кръга от мои ФБ-приятели си е направо очевидна, затова не е трудна да се направи, е, че ни чака първо известно затишие, после стоене върху подвижни пясъци, после отделни трусове, а накрая цунами - що се отнася до перспективите на този кабинет. 

Както един приятел каза - всяко чудо за три пъти. 

А аз пък си казвам, но тихо засега, за да не ми се карат пак хората, от които завися - веднъж стомна за вода, дваж стомна за вода, а триж стомна за вода ще й е за последно. Защото тя и сега е здравата напукана, а след това вече няма да става, няма как да става...

Коментарът е от фейсбук. Заглавието е на редакцията.