Цените на петрола продължиха да спадат и в петък, след като в четвъртък суровината достигна най-ниската си цена за последните пет месеца. Свръхпредлагането на практика неутрализира лекото поскъпване, което бе предизвикано от решението на ОПЕК да ограничи добива.

Фючърсите за лекия суров петрол са по 44,14 долара за барел, което е с почти 7% по-ниско отпреди два дни. Така цената е дори по-ниска от тази, която разтревожи картела ОПЕК и го принуди през ноември да се споразумее за намаляване на доставките.

Сделките за сорта "Брент" се сключват на цена от 47,05 долара за барел. Вчера цената на този вид петрол падна под 50 долара и стигна най-ниската стойност от 14 януари насам.

В края на миналата година Организацията на страните производителки на петрол ОПЕК реши да намали производството с 1,8 милиона барела дневно през първата година на тази година, за да спре спада на цените.

След спада през последните два дни анализатори очакват ОПЕК да удължи ограничението за производство и за следващите месеци от годината.