Първият изцяло произведен в Китай голям пътнически самолет полетя за първи път. C-919 е директен конкурент на "Еърбъс" и "Боинг".

Държавната китайска телевизия е показала излитането на самолета от летището в Шанхай, съобщи Би Би Си. Събитието е кулминация в плановете на Китай да влезе на глобалния авиационен пазар. Самолетът е произведен от държавната компания „Комак“. Планирането е започнало още през 2008 година.

На борда на C-919 за първия полет се качиха петима пилоти и инженери. Преди това телевизията е обявила, че полетът ще бъде на 3000 метра височина, което е с около 7000 метра по-ниско от редовните полети. Скоростта при първия полет е 300 км/ч.

C-919 e произведен като директен конкурент на "Боинг-737" и "Еърбъс-А320".

Прогнозите са глобалният авиационен пазар да достигне 2 трилиона долара през следващите 20 години.

Самолетът C-919 е с една пътека, два двигателя и 168 места. Ще може да изминава до 5555 км с едно зареждане. Според китайските медии цената ще е около 50 милиона долара, което е наполовина от цената на подобните "Боинг" и "Еърбъс".

Въпреки че е произведен в Китай, самолетът все още разчита и на компоненти от други държави. Двигателите например са произведени от френско-американската CFM International.

Вече има над 500 поръчки за новия C-919. Основният клиент се очаква да бъдат Източнокитайските авиолинии.

Европейската агенция за авиационна безопасност е започнала процедурата по сертифициране на C-919.