Влиянието на английския език бавно, но сигурно намалява в Европейския съюз с предстоящото напускане на Великобритания, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той направи забележката си на английски в началото на половинчасова реч на конференция за състоянието на ЕС в Европейския университетски институт във Флоренция. Останалата част на речта си произнесе на френски.

"Колебая се между английски и френски, но направих моя избор. Ще се изкажа на френски. Защото бавно, но сигурно английският губи важност в Европа", каза Юнкер при бурни ръкопляскания от аудиторията. "Освен това французите имат избори в неделя и искам да разберат какво казвам за Европа и за нациите". 

Юнкер нарече "Брекзит" "трагедия" и подчерта, че той  ще има сериозни последствия.

"Искам да подчертая тук, че не ЕС напуска Обединеното кралство, Обединеното кралство напуска ЕС и тази разлика трябва и ще се почувства в течение на идните години", каза Юнкер.

Председателят на Комисията каза, че за многобройните успехи на Европа се говори малко и най-недоволни от нея са европейците. Колкото повече се отдалечаваш от ЕС, толкова повече хората го оценяват, добави той.

Европа успя да помири историята и географията си, разширявайки се на изток, посочи Юнкер, изтъквайки, че историческото постижение на европейския проект е мирът на Стария континент и създаването на най-големия и най-богат в света свободен пазар.

"И разширяването, обратно на това, което някои твърдят, не беше грешка, не беше преждевременно и прибързано. То беше исторически дълг", каза Юнкер.

По думите му европейците са "хванали мантията на Господ", успявайки за първи път с мирни средства да обединят разделения си континент след 90-те години на миналия век.

Еврото защитава Европа от външни шокове, каза още Юнкер, предлагайки на публиката да си представи какво би станало с националните валути по време на атентатите в САЩ от 11 септември 2001 година, последвалите войни в Афганистан и Ирак и на икономическата и финансовата криза, започала от САЩ през 2007 година.

Европа е най-малкият континент и относителното ѝ тегло намалява в процеса на глобализацията демографски и икономически, посочи Юнкер. От 25 на сто от световното население в началото на миналия век тя ще има 4 на сто от него в края на този. При четвърт от световния БВП сега след 10 години тя ще има 15 на сто от него. 

"Територията на ЕС е близо 5 милиона квадратни километра. Съседна Русия, която понякога гледаме с презрение, което не е оправдано,  има територия от 17,5 милиона квадратни километра", припомни Юнкер. "Имаме големи съседи, които имат големи проблеми. И си мислим, че ние, европейците, сме господарите на света".

Който вярва, че тези елементи, които нямаме сила да променим, ни овластяват да се разделим по национални категории, вместо да се обединим, за да тежим в утрешния свят, горчиво се лъжат", каза той.

Юнкер каза, че неговата комисия се опитва да намали ненужната намеса на ЕС в живота на неговите граждани с излишни регулации. Той се спря на инвестиционния план, който трябва да привлече 500 милиарда евро в европейската икономика до 2020 година, на дигиталния пазар, европейската отбрана и на последната си инициатива за социална Европа.

"Правим много и често - недостатъчно. Няма достатъчно солидарност в Европа. Големият отсъстващ в Европа е солидарността", каза Юнкер, посочвайки липсата на съгласие между държавите членки за споделяне на миграционната тежест.