Преподавателят Емил Джасим и адвокатът Александър Пелев се пошегуваха пред бТВ, че на нов министър и на малко прасе никога не трябва да се радваш, защото не знаеш каква свиня ще излезе. Така двамата бивши кандидати за депутати от "Да, България" отговориха дали са оптимисти за третото правителство на Бойко Борисов.

С отбелязването, че не е в рамките на бон-тон да се критикува от първия ден, Пелев все пак каза, че не очаква нищо добро от това, че доскорошният правосъден министър става външен (Екатерина Захариева) и че ще е интересно да се види как Цецка Цачева със стила си на водене на заседания ще въздейства на ВСС.

Джасим пък напомни, че новоизбраният просветен шеф Красимир Вълчев е бил главен секретар при няколко министри, което издава, че е по-скоро послушен човек. И именно той е подписал скандалната обществена поръчка на МОН за рекламни материали, сред които и запалки.

"Като цяло ми се струва, че валидна за това правителство е не стабилността, както искат да ни обявят, но тоталният застой, нежеланието или невъзможността да се направят каквито и да е реформи.

Освен това да напомним, че това е трето правителство на един и същи човек. Защо ние трябва да очакваме, че с едни и същи хора той би постигнал различни резултати", попита Джасим.

Двамата коментираха по повод референдума на Слави Трифонов, че обществото не е готово за напълно мажоритарен избор, особено по начина, по който е структурирано. Но дебатът трябва да се проведе, политиците да не се крият от него, а има много варианти.

"Представете си, че сега братя Галеви щяха да бъдат депутати - каза Джасим. - Защото мафията все още не е разкарана от държавата – нито от прокуратурата, нито от правораздавателната система, нито от медиите. А ние с вас, ако бяхме кандидати, нападани непрекъснато от тези медии, дали щяхме да бъдем депутати."

"Ще се получи така, че това, което всички гледат по тв репортажи за корпоративния вот – давам пример за Бобов дол с гласуването: ако не излезе бройката в съответната избирателна секция, където са регистрираните работници на олигарха Х – хората започват да бъдат уволнявани... И да не стане това, хората предпочитат да си запазят мизерните заплати по 500-600 лв.

Нещата тогава ще се решават на регионално ниво. Всеки знае, че в регионите в България има местни феодали. Всеки такъв, който по някакъв начин е поставил в зависимост свои съграждани, ще влезе, възползвайки се от този лост", обяви и Пелев.

Джасим изрази своето разочарование, че референдумът не е аргументиран, освен с едно "празно говорене" и с концерти.

"Това е представата, че когато мнозинството реши нещо, то е много умно, вярно и точно. Всъщност големите реформатори в света са именно тези, които са вървели напряко на подобна народна воля", каза историкът-учител.