Държавата изнамери нов начин да ограничи изкупуването на електроенергията от възобновяеми източници - чрез пряка законова промяна. На държавния сайт за обществени обсъждания strategy.bg е публикуван проект за промяна на Закона за енергията от възобновяеми източници, според която се отменя задължителното изкупуване на цялата произведена енергия от соларни и вятърни централи, мощности от биомаса и малки ВЕЦ-ове, както е подписано в техните договори.

Промените предвиждат преференциалната цена, по която се изкупува електроенергията, да важи само за количество, което Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще определя въз основа на потреблението в страната като прогнозно количество електрическа енергия за целите на ценообразуването. Разпределението на това количество между производителите се извършва на база приета от ДКЕВР методика до размера на определената средногодишна продължителност на работа.

На практика това означава, че по преференциална цена може да се изкупуват и под 10% от произведения от соларите и вятърните паркове ток, обясниха експерти.

Зелените централи получават право на избор - или да участват в тази схема, или да излязат на свободния пазар, където да продават цялото произведено от тях количество енергия.

При изпълнение и на националната цел 16% от енергията, която е за крайно потребление да е от ВЕИ, ще спре и присъединяването към енергийната система на соларни инсталации по покривите на жилищни и промишлени сгради, предвиждат промените.

Операторите ще имат срок до два месеца от влизането в сила на този закон да приведат сключените договори за изкупуване на електрическа енергия в съответствие с новите изисквания. Ако не го направят, договорите за изкупуване на еленергия с тях се прекратяват.