Нездравословно слабите модели и манекени във Франция вече са забранени по закон. Отсега нататък моделите ще трябва да представят лекарски сертификат, удостоверяващ цялостното им физическо здраве, като се обръща особено внимание на индекса на телесна маса (ИТМ) - мярка за тегло по отношение на височината.

Министерството на здравеопазването във Франция казва, че целта на закона е битка с хранителните разстройства и недостъпните идеали за красота. От 1 октомври и редактираните цифрово снимки трябва да бъдат специално обозначени, за да няма заблуда за аудиторията, пише във френските разпоредби.

Първоначалната версия на законопроекта във Франция - страната, смятана за центъра на модата в света, предлагаше минимален ИТМ за модели. Това предизвика протести сред модните агенции във Франция. 

Спорез новия вариант на закона моделите трябва да предоставят бележка от лекар, когато кандидатстват за работа. Според окончателната версия на законопроекта личният лекар на моделите е човекът, който трябва да реши дали даден модел е твърде слаб, за да дефилира или за да се снима. 

Глобите за работодатели в модната индустрия, които нарушават закона в света на модата във Франция, е от 75 000 евро (63 500 паунда или 82 000 долара) и до шест месеца затвор.

"Излагането на младите хора на нормативни и нереалистични образи на телата води до чувство на самоопределение и лошо самочувствие, което може да повлияе на поведението, свързано със здравето", заяви френският министър на социалните въпроси и здравеопазването Марисол Турейн в изявление в петък.

Франция не е първата страна в Европа, която въвежда законодателство, свързано с наказания за експлоатация на жени с поднормено тегло в модния бизнес - Италия, Испания и Израел вече са въвели подобни правила. Анорексията засяга между 30 000 и 40 000 души във Франция, 90% от които са жени.