Има реална опасност от опити зад граница да се манипулират общите избори в Германия тази есен и тя идва от Русия. Подобно решение може да вземе единствено Кремъл.

Това заяви президентът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен. Той говори на проведената в Потсдам конференция по национална киберсигурност, организирана от института “Хасо Платнер”.

Ханс-Георг Маасен.

Според Маасен след предишния вот през 2013 г. значително са се увеличили опитите за външна намеса в политиката на Германия. Той пропомни хакерските атаки срещу партии, депутати, парламента в Берлин (Бундестага) и фондации.

“Налице е нарастващ агресивен кибершпионаж”, заяви контраразведчик номер 1 на ФРГ.

И не само това. Маасен посочи и мнократни опити целенасочено да се разпространяват слухове и дезинформация. Така неотдавна руският външен министър Лавров обвини германската полиция, че потулила изнасилване в Берлин на руската ученичка Лиза. Това се оказа тотална лъжа. Установено беше, че момичето е имало неприятности с родителите си и е прекарало една нощ в дома на свой приятел и майка му.

Последва съобщение с руска следа, че германски войници от контингента на НАТО в Литва изнасилили млада жена. Разследване на местните власти, на отбранителния алианс и Германия доказа, че такъв случай не е имало. Целта е била да се дискредитират германските мъже под пагон.

Мишена на последната засега лъжлива новина (Fake News) стана лидерът на германските социалдемократи и кандидат за канцлер на вота наесен Мартин Шулц. По времето на Третия райх баща му Карл Шулц бил комендант на концентрациония лагер Маутхаузен. Категорична лъжа! Първо – бащата се казва Алберт, а не Карл. Бил е редови селски полицай и никога не е имал нещо общо с лагерите на смъртта. Дори е симпатизирал на социалдемократите.