Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви пред БНТ, че очаква 10% ръст на чуждестранните туристи у нас. Тя припомни, че през миналата година България привлече рекордните 8,2 млн. туристи от други страни

Ангелкова посочи, че преди началото на летния туристически сезон има заявен ръст от Германия, Русия, Полша, Чехия. Увеличението на планираните чартърни полети от Франция е с 83%, подобни ръстове има и от Холандия.

Ангелкова каза, че ще се бори със сивия сектор в туризма. Предстоят нови регламентации за апартаментните комплекси и къщите за гости, голяма част от които са в сивия сектор. Министърката напомни, че единната система за туристическа информация, която би трябвало да обменя данни между хотелите, НАП и МВР, все не може да заработи заради обжалвания.

Ангелкова ще инициира и промени в механизма, по който общините инвестират в курортите на тяхна територия. Тя даде пример с община Несебър, която получава огромни отчисления от туристически такси от Слънчев бряг, а в същото време не реинвестира достатъчно в поддръжката на инфраструктурата на курорта.