Една от вероятностите е ресорът на новия български еврокомисар да бъде "Дигитализация". Това каза вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНР.

"Разбира се, тепърва ще се водят преговори. Нека все пак да приключат финално нещата", уточни вицепремиерът.

Захариева коментира, че добрите ни отношения с Турция биха могли да спомогнат комуникацията между ЕС и южната ни съседка.

"Българският национален интерес предполага стабилност в Турция, добри междусъседски отношения и тясно сътрудничество. Тя е наш съюзник в НАТО и един от най-важните ни икономически партньори. От тази гледна точка ние имаме интерес не само в Турция, Македония, а изобщо във всичките ни съседи да има стабилност и предвидимост и да няма напрежение", каза министърът на външните работи.

Захариева коментира, че е имало известно напрежение с Турция по време на предизборната кампания.

"Бих казала, че част от действията на някои от официалните турски представители можеха да се считат като опит за намеса във вътрешната ни политика. Всичко това остана в предизборната кампания", каза Захариева.

По темата за санкциите срещу Русия Захариева обясни, че България следва политиката на ЕС.

"Разбира се България развива и е готова да развива отношения с Русия на равнопоставен и взаимен диалог, при който се ръководим от националните интереси на България и отчитаме общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО и прагматичен подход по отношение на руската страна по теми като борбата с тероризма", каза Захариева.

И допълни, че санкциите са срещу руски граждани, а не срещу Русия и срещу внос на руски стоки.

"Като отговор на тези санкции срещу руски граждани, Русия наложи санкции по отношение на някои европейски стоки, съответно и български", обясни Захариева.