Центристът Еманюел Макрон води с между 62% и 64% от гласовете пред крайнодясната Марин Льо Пен в президенския балотаж във Франция, съобщава на уебсайта си белгийската държавна телевизия РТБФ.

За белгийските медии не важи забраната за френските им аналози да не съобщават никакви резултати преди 20 часа централноевропейско време (21 часа българско).

Макрон води пред Льо Пен в първи неофициални резултати от президентския балотаж в отвъдморските територии на Франция, съобщават други белгийски медии, позовавайки се на екзитполове.

Според първите резултати "получени от добре информирани източници" центристът Макрон побеждава крайнодясната Льо Пен в отвъдморските територии, съобщава белгийският всекидневник "Соар" на уебсайта си.

Друг белгийски всекидневник, "Либр Белжик" публикува и неофициални резултати от тези територии: 

Сен Пиер и Миклон:  Maкрон - 63,3%, Льо Пен - 36,7%;

Сен Бартелми: Maкрон - 58,4%, Льо Пен - 41,6%;

Сен Мартен: Maкрон - 67,6%, Льо Пен - 32,4%

Гваделупа : Maкрон - 75,1%, Льо Пен- 24,9%

Мартиника: Макрон - 77,5%, Льо Пен - 22,5%

Гвиана: Maкрон - 65%, Льо Пен - 35%

В първите неофициални резултати от гласуването на французите в Северна Америка тенденцията в полза на Макрон е още по-ясно изразена, пише "Либр Белжик".

В Ню Йорк Макрон води с 94,7% на 5,3% пред Льо Пен. В Чикаго той печели 92% от вота сравнено с 8% за опонентката си. В Бостън резултатът е 95,7% на 4,3% за Макрон. В Канада той бие лидерката на Национални фронт с 90% на 10%.

Тези резултати не са изненадващи. Французите в тези територии традиционно гласуват по-ляво отколкото в метрополията, коментира "Либр Белжик".

Прогнозните резултати публикувани в белгийските медии от първия тур на изборите бяха изклюително точни - 0,5 до 1 на сто разлика с официалните.