Заради открити многобройни нацистки символи в германски казарми главният инспектор на Бундесвера (немската войска) Фолкер Викер разпореди тотални обиски на всички сгради на войската. Миналата седмица в казармата “Фюрстенберг” в град Донауешинген, федерална провинция Баден-Вюртемберг, бяха открити изписани пречупени кръстове и други нацистки символи. На стена в залата за оперативки е бил прикачен пистолет от ерата на Вермахта, както и патрондаш за автомат MG42 от същата епоха. В залата за почивки пък бяха намерени изработени фигури на войници на Вермахта (армията на Хитлер), както и фиксирана върху паркета реплика на автомат от Втората световна война. Всичко това вече е отстранено.

В Германия е абсолютно забранено в казарми и военни сгради да се излагат предмети, свързани с Вермахта. Те могат да се видят единствено в музеи. Главният инспектор на Бундесвера Викер даде 10 дни за обискиране на всички казарми. Междинен доклад трябва да бъде представен във вторник. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен призова целия личен състав да подпомога действията на проверяващите.

"Започналият процес изисква кураж и търпение. Сега всички заедно, от войници до генерали, сме длъжни да участваме в този процес с всичките си сили. Иде реч не за друго, а за авторитета на Бундесвера", заяви днес Фон дер Лайен пред "Билд ам Зонтаг".

Скандалната история тръгна миналата сряда, когато беше съобщено за ареста на подполковник Франко А. Има неопровержими доказателства, че той е готвил атентати, включително на бала на военните във виенския дворец "Хофбург". Планирал е и политически убийства. Сред целите му са били доскорошният федерален президент Йоахим Гаук и правосъдният министър Хайко Маас.
Синът на германка и италианец е попаднал в полезрението на френските сили за сигурност още през 2014 г. Тогава той завършва елитна френска военна академия, но магистърската му работа е отхвърлена поради екстремистки формулировки. 

Германски учен от Центъра за военна история и социални науки към Бундесвера прочита текста и в оценката си написва, че той съдържа недопустими нацистки формулировки. Въпреки категоричното мнение на учения и на френската военна академия, Франко А. не попада в полезрението на прокуратурата. Като причина се сочи, че той се е разкаял, дистанцирал се е от написаното и е обяснил, че го е направил, тъй като е бил притиснат от срокове. Пише нова магистърска работа и успява да се дипломира.

Сега разследването срещу подполковник Франко А. се наблюдава от прокуратурата във Франкфурт на Майн. Разследването се води по посока подготовка на тежко противодържавно престъпление. Издирва се и поне още един съмишленик на потенциалния атентатор.

Скандалът не свършва дотук. На 29 декември 2015 г. Франко А. се регистрира в Бавария като сирийски бежанец под името Давид Бенямин. Половин година по-късно, на 12 май 2016 г., подава молба за убежище. На 7 ноември с. г. с него е проведен 90-минутен разговор, в който обяснява причините да поиска закрила в Германия. Мъжът обаче не знае арабски, разговорът се провежда на френски. Той твърди, че е син на християни фермери от сирийския град Тел ал Хасел. Семейството му се числяло към френското малцинство в района. Не говорел арабски, тъй като бил завършил френска гимназия в родния си град. Такава действително има, но тя е в Алепо.

Мнимият Давид Бенямин обяснил също, че бил преследван от ислямистите в Сирия, тъй като името му звучало като еврейско. А и се опасявал, че ще го призоват в сирийската армия на Асад. Наред с това, след като избягал от Сирия, главорези от «Даеш» убили баща му.

На 16 декември 2016 г. Давид Бенямин получава политическо убежище в Германия. Все още не е ясно дали и кога е напуснал Бундесвера. Сега го чака следствие, съд и най-вероятно дълги години зад решетки.