Получих предложението да стана министър на правосъдието от премиера Борисов, имаше време за размисъл, но приех. Това е поредната отговорност, с която се нагърбвам. Това каза новият министър на правосъдието Цецка Цачева пред бТВ.

Тя разказа, че след загубата на президентските избори е имало "време за чудене сега накъде", но е преценила, че има още сили и още какво да даде за държавността.

"Моята най-силна експертиза – професията и образованието ми са в сферата на правото и като адвокат винаги съм търсела баланс и диалог", коментира Цачева.

Тя каза, че ще търси продължаване на съдебната реформа.

"Приключихме конституционната част от реформата, направихме промени в закона за съдебната власт, но и предстои още много. Ще има приемственост с кабинетите преди мен. Работили сме и с Христо Иванов като министър. Познаваме се, може би аз съм повече прагматик от него", каза Цачева.

В първия си работен ден след клетвата на правителството, Цачева каза, че се е срещнала с главния прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов в кабинета си. Срещата е била неформална. Цачева е казала, че трябва да се търсят верните решения и да се зафърбят личностните и принципните противоречия.

"Бях приятно изненадана за това, че структурната реформа в прокуратурата е извършена и дори шеговито отбелязах, че това не е станало ясно на широката общественост. Но е важно е, че имаме диалог", обясни Цачева.

И повтори, че ГЕРБ е за избори по мажоритарна система.