Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел печели регионалните избори в провинция Шлезвиг-Холщайн. Това сочат предварителните данни от екзитполовете. Според обществената телевизия ZDF, формацията печели убедително с 34% подкрепа, предаде БГНЕС.

Наскоро оглавената от Мартин Шулц Социалдемократическа партия (СДП) взима 27% от гласовете на гражданите. По данни на телевизия ARD получените гласове от двете партии възлизат на съответно 33% и 26%.

Третото място в надпреварата за местния парламент заема Зелената партия с около 13,5 на сто от гласовете, а на четвърто е Партията на свободните демократи (FDP) с 11,5%. Евроскептиците от "Алтернатива за Германия" получават подкрепа от 5,5%, твърдят още местните репортери.

Анализаторите посочват, че ако ХДС излезе начело на управляваща коалиция, това ще бъде голям удар за доверието в лявото крило, и то една седмица преди другия регионален вот – в Северен Рейн-Вестфалия. Изборите за Бундестаг са на 24 септември. След тях се сформира ново правителство начело с канцлер. Според анализаторите, въпреки последните събития в Западна Европа, германските гласоподавали нямат голям апетит за радикална промяна, особено след победата на Доналд Тръмп в САЩ и лагера "Брекзит" във Великобритания. Много експерти смятат, че електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната.