"Разпространяването на информация, която създава невярна или подвеждаща представа, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини относно публичните дружества представлява пазарна манипулация", се казва в специално съобщение на Комисията за финансов надзор до медиите.  Оттам обясняват, че причина за него са "редица спекулации в различни медии".

"КФН припомня, че разпространяването чрез средствата за масово осведомяване, или по какъвто и да е начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа, включително изразяването на манипулативно мнение, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини относно публичните дружества, представлява пазарна манипулация съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. Такива действия могат да се окачествят и като опит за създаване на изкуствено напрежение между институциите в България, което е вредно, безотговорно и не помага на работата им в защита на националния интерес и стабилността на държавата".

В официалното изявление се казва още:

"КФН е независим от политически и бизнес интереси регулатор и като такъв категорично не участва в провокации или сценарии за дестабилизация на институциите, както и във всякакви действия, които биха могли да изложат на риск финансовата стабилност и държавността. Комисията за финансов надзор стриктно изпълнява законовите си задължения, следи и санкционира всяко незаконосъобразно поведение, което може да повлияе негативно на капиталовия пазар и вреди на финансовата стабилност на страната".

От КФН твърдят: "Комисията за финансов надзор (КФН) и Главна прокуратура винаги са имали отлично институционално сътрудничество. Израз на това е и подписаното наскоро от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на КФН Стоян Мавродиев Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата на РБ и КФН.

Като отговорна институция КФН стриктно спазва закона и не би могла да коментира по никакъв повод действията на Прокуратурата. Принципна позиция на регулатора е, че всеки български гражданин следва да изпълнява задължението си по НПК като уведомява органите на прокуратурата при наличие на данни за извършено престъпление. С още по-голяма сила това е валидно за органите на държавната власт, които в това си качество са били надлежно уведомени за данни за извършено престъпление.

КФН изразява убедеността си, че органите на Прокуратурата, действайки по всеки сигнал и преписка, с които са надлежно сезирани в рамките на тяхната компетентност и преценка, предприемат законосъобразни действия, които имат за цел единствено спазването на закона, проверка и установяване на обективната истина и, съответно, повдигане или не на обвинения спрямо установените лица, за които са счели, че имат достатъчно данни за извършено престъпление".

Това е второ съобщение от КФН до медиите с подобно предупредително съдържание. На 18 юни отново имаше съобщение от комисията, която предупреждаваше да се внимава какво се говори по медиите. Прессъобщението беше „във връзка с твърдения и коментари, разпространени от и чрез медии, по отношение на публичните дружества „Корпоративна търговска банка“ АД и „Булгартабак – холдинг“ АД, се казваше в позицията на държавната институция.

Днешното изявление вероятно е предизвикано от изказвания на Татяна Дончева пред Нова тв, в които тя разви тезата, че прокуратурата е образувала проверка срещу членове на Комисията за финансов надзор, които трябва да гледат казуса "Булгартабак". Според Антон Кутев от БСП пак пред същата телевизия "някой се опитва да събори Валутния борд и цялата държава".