Congratulations (конгратюласион на френски) текат от цял свят към Макрон и френския народ.

Българският премиер Бойко Борисов бе сред първите, пратили поздравление. Лидерът на ГЕРБ вече се изявява и в туитър. Там написа:

"Поздравления за френския народ, който днес избра Европа. Поздравления".

На сутринта в понеделник премиерът е пратил и поздравителна телеграма.

Президентът Румен Радев също написа честитка за франция и Макрон в туитър:

"Поздравявам новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон. Ще работим заедно за по-силна и справедлива Европа", посочва той на страницата на президентството в социалната мрежа. 

Най-пристрастеният към туитовете - президентът Донълд Тръм, също се отчете в мрежата. Той подчерта, че "няма търпение да работи с Макрон".

Приятелят на Марин льо Пен - руският президент Владимир Путин, още пази мълчание.

Първа от първите обаче беше британската премиерка Тереза Мей.

 „Франция е един от нашите най-близки съюзници и ние с нетърпение очакваме да работим с новия президент по широк кръг от споделени приоритети“, коментира буквално секунди след обявяването на резултатите говорителят на Мей. По-късно в първите минути на днешния ден самата Мей проведе телефонен разговор с Макрон, като акцентира върху излизането на Великобритания от Европейския съюз и повтори, че страната й иска силно партньорство с Брюксел, когато напусне Съюза.

Депеша долетя бързо и от Берлин.

„Победа за силна обединена Европа и за френско-германското приятелство“, се казва в поздравлението на германския канцлер Ангела Меркел. И за да не изостане от Лондон Берлин обяви: "Първият международен разговор на Еманюел Макрон бе с Ангела Меркел. Той продължи десетина минути и бе много сърдечен".

Не остана назад и водещото трио на Евросъюза.

"Щастлив съм, че французите избраха европейско бъдеще", реагира в туитър председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск "приветства решението на френските избиратели в полза на "Свободата, Равенството, Братството". Поздравления за успеха Макрон получи и от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

От Балканите се отчете и гръцкият премиер.

"Победата предлага своеобразно облекчение за Франция и Европа", коментира Алексис Ципрас. Той изрази убеденост, че ще работи в тясно сътрудничество с Макрон за промяна на курса на Европа и избягване на възхода на крайната десница.