“Ужасно съм ядосан”, изрече снощи Мартин Шулц в партийната централа на социалдемократите в Берлин – Дом “Вили Бранд”.

Поводът за изнервеността на лидера на Германската социалдемократическа партия и кандидат за канцлер на парламентарните избори наесен е поражението на партията на вчерашните общи избори във федералната провинция Шлезвиг-Холщайн.

Социологическите прогнози сочеха преднина от 6 на сто за социалдемократите, управлявали през последните 5 години. С убедителна предизборна кампания ХДС не само успя да стопи прогнозираната разликата, а и да спечели почти 5 на сто по-голяма подкрепа от политическия си съперник.

Вместо първа политическа сила, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) остана след политическия си противник – партията на Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС).

Бюлетина за ХДС пуснаха 32 на сто, което е с 1,2 на сто повече от предишния вот. За сочените за фаворити социалдемократи гласуваха 27,2 на сто от отправилите се към урните или с 3,2 на сто по-малко в сравнение с 2012 г. 

Малко уточнение. Федералните общи избори за национален парламент (Бундестаг) се провеждат на 4 години, а тези във федералните провинции на 5 г.

Трета политическа сила са зелените (Съюз90/Зелени) с 12,9 на сто подкрепа. Следват ги либералите от Свободната демократическа партия – 11,5 на сто.

За пръв път в парламента в столицата на Шлезвиг-Холщайн Кил влизат представители на  евроскептичната партия Алтернатива за Германия – 5,9 на сто от бюлетините. Крайната левица (Левицата) не успя да прескочи задължителната 5-процентна бариера.

След успеха на ХДС най-вероятният нов премиер на Шлезвиг-Холщайн ще е Даниел Гюнтер (43 г.), партиен лидер на партията в тази федерална провинция. Това обаче все още не е сигурно. Малко вероятно е социалдемократите да склонят сформиране на широка коалиция. Така Гюнтер трябва да търси съюз с две политически сили – либералите и зелените. Първите са готови да участват в управление с ХДС, но зелените предпочитат коалиция със социалдемократите. Сигурното засега е, че на Даниел Гюнтер му предстоят трудни преговори по съставянето на кабинет.

Да се върнем към нервността на Мартин Шулц. Очакваше се вотът в Шлезвиг-Холщайн да е попътен вятър в кампанията му за федерален канцлер. Стана точно обратното – провал на социалдемократите. Възниква въпросът може ли с Шулц начело ГСДП да печели избори? За Шулц отговорът е "да". Каза го и снощи в Дом "Вили Бранд":

"Разбира се, че съм натъжен. Всички разчитахме на по-добър резултат. Но е нормално да губиш етапни битки. Важен е финалът. Ето защо ГДСП забравя вечери, като днешната."

Същевременно расте подкрепата за Ангела Меркел. На 26 март т. г. нейният ХДС спечели общите избори във федералната провинция Заарланд, вчера и в Шлезвиг Холщайн. 

Резултатът от парламентарен вот в провинциите е индикатор и за изхода на федералните общи избори за Бундестаг. Ако ХДС спечели и изборите в провинция Северн Рейн-Фестфалия, насрочени за 14 май т. г., Ангела Меркел ще е обнадеждена в битката за 4-и пореден канцлерски мандат.