Григор Димитров победи германеца Филип Колшрайбер в първия кръг на турнира от серията "Мастърс 1000" в Мадрид - 7:6(7), 6:4.

Българинът прекъсна серия от четири поредни загуби. Той нямаше успех от два месеца - за последно бе спечелил в началото на февруари. Също така последната победа на първата ни ракета на клей датираше от повече от година - април 2016-а над Иво Карлович.

Онзи ден Димитров стана №1 в демонстративен турнир в испанската столица, той обаче не носеше точки за световната ранглиста, в която Гришо днес изкачи едно място (на 12-ото) без да е играл.

Досега той нямаше победа в Мастърс турнира в Мадрид - винаги отпадаше в първия кръг.

Пред солидна и гласовита българска агитка на трибуните със знамена, най-добрият ни тенисист започна добре с гейм на нула. Двамата с Колшрайбер, с когото досега не бяха играли един срещу друг, разменяха сервис геймове до 2:2, когато германецът направи пробив, след като българинът водеше с 40:15.

Последва рибрейк за 3:3. И нова гонитба в резултата до 6:6, като Димитров пропусна два сетбола - Колшрайбер се спаси с добри сервиси.

Така се стигна до тайбрек, в който Григор поведе още от началото и в крайна сметка успя да спечели при седмия си сетбол.

Втората част не бе по-малко вълнуваща. Тя започна с брейк за Димитров. При 3:2 Колшрайбер успя да го върне за 3:3, поведе в резултата и бе близо до нов пробив, но 12-ият в света удържа.

Тук мачът бе решен. Гришо стигна до брейк за 5:4, а след това успя да затвори мача, макар и с цената на усилия.

Във втория кръг в сряда първата ни ракета ще срещне победителя от срещата между Иво Карлович и Роберто Баутиста Агут, която е по-късно днес.