Премиерът Бойко Борисов разпореди екипаж от авиогрупа „Враждебна“ да излети с транспортния военен самолет „Спартан“ за Белград, за да транспортира Тодор Събев, национален състезател по шотокан карате-до. И въпреки инцидента Събев е новият европейски шампион в една от най-престижните и тежки категории - Open.

По последна информация спортистът ни е с черепно-мозъчна травма след удар в главата по време на състезанието. "Спартан"-ът е кацнал в Белград около 18 ч българско време и транспортира спортиста в реанимацията на ВМА.

В момента животът на Събев е вън от опасност, той е в стабилно състояние, контактен е.

Спортистът ни, многократен европейски и световен шампион и вицешампион, е пострадал по време на финала от Европейското първенство в Суботица, Сърбия.

Тодор Събев срещу румънеца на финала в Суботица.

Последната, финална среща в първенството между 22-годишния Тодор Събев и румънски състезател в реномираната категория Open, завърши с нерегламентиран тежък нокаут за нашия състезател.

След дълга и оспорвана битка и изключително драматични последни секунди, Събев спечели с минимална разлика по точки. Стотни след последния гонг обаче 40 кг по-тежкият от него опонент нанесе силен удар в главата на вече спрелия битката наш шампион.

Ударът е предизвикал мозъчен кръвоизлив и Тодор бе хоспитализиран в местната болница в гр. Суботица. След консултации и постоянна комуникация с родната федерация по шотокан карате-до е взето решение да бъде транспортиран в Белград. 

 „Тодор Събев, освен че е истински боец на татамито, е и боец в живота. Сигурен съм, че ще се справи с тежката ситуация. Той е в мислите на целия отбор и сме сигурни, че отново ще бъде най-добрият. Благодаря от името на всички състезатели за загрижеността и отношението на г-н Борисов“, коментира треньорът на националният отбор Димитър Тодоранов в официално съобщение.

Тодор Събев - шампионът ни. 

„Благодаря на съотборниците на Тодор за тяхната подкрепа през цялото време в тази критична ситуация. Адмирации на медицинските екипи от Суботица и Белград, които подходиха изключително професионално и отговорно към случая. Не на последно място изказвам благодарности от името на ръководството на цялата Шотокан Карате-До федерация за оказаната помощ от страна на българското правителство и лично към премиера Бойко Борисов“, добави президентът на федерацията Александър Славков.

Националите ни се върнаха от европейското първенство в Сърбия с общо три златни медала - единият на Тодор Събев, и четири сребърни медала.

За състоянието на Тодор са уведомени семейството и близките, а премиерът Борисов следи ситуацията и поддържа връзка със съотборниците на Събев и с министъра на здравеопазването ген. Николай Петров. Със самолета пътува и екип на Военномедицинската академия.

Тодор Събев е на 22 години от град Русе, в момента се състезава за клуб „Ипон“. Той е многократен шампион по Шотокан Карате-До и един от най-техничните състезатели. Тодор има многобройни отличия и от други бойни спортове. В момента завършва право в Русенския университет.