Американският технологичен гигант Apple ще се готви за грандиозна покупка, след като върне парите си в САЩ, съобщи Ройтерс.

В момента над 90% от средствата на компанията в Купертино са зад граница, обикновено в места с по-ниски данъци. Администрацията на президента Доналд Тръмп обаче обеща на големите компании специална амнистия - ако върнат парите си в САЩ, плащат еднократен данък от 10%.

Така хората на покойния Стийв Джобс могат да отделят за поглъщане и обратно изкупуване на акции около 220 млрд. долара.

Според анализатори от банката Citigroup, сред потенцилните покупки на Apple са все сериозни компании в технологичния бизнес. Такива за компютърни игри - като Activision Blizzard и Electronic Arts, популярни стрийминг услуги като Hulu и Netflix, голямата изненада в автомобилостроенето Tesla и дори ентъртейнмънт гигантът Walt Disney.

От покупката може и да зависи много от бъдещите разработки на компанията, станала известна с флагмана на смартфоните iPhone, компютри, таблети и други мобилни устройства.

Това обаче би имало значение само ако законопроектът на Тръмп бъде окончателно одобрен. За момента данъкът е в размер на 35%, което означава, че няма шанс Apple да загуби милиарди, връщайки парите си в САЩ.