„Евровизия 2017“ започва тази вечер с първия полуфинал в песенния конкурс. 18 държави ще премерят силите си на сцената в Международния изложбен център в Киев, Украйна, в опит да достигнат до големия финал на 13 май, събота. Българският участник Кристиан Костов ще участва на полуфинала на 11 май, също в конкуренция с още 17 изпълнители.

На финалния концерт ще се съберат общо 26 състезатели – по десет държави ще продължат от всеки от двата потока заедно с Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, които участват по право, и домакините от Украйна.

България се представя с песента Beautiful Mess на Кристиан Костов. Именно той се смята и за един от големите фаворити за краен победител – първоначално световните букмейкъри го поставяха твърдо на втората позиция, но постепенно разликата с прогнозния водач Франческо Габана от Италия бе стопена.

 

 

Тази година „Евровизия“ се провежда за 62-ри път. Макар и от нея да са произтичали хитове като Waterloo на АББА и Making Your Mind Up на „Бъкс физ“, днес мнозина виждат конкурса като омлет от безвкусица, кич и музика, от която ушите ти могат да прокървят. За други обаче е събитие, което се случва веднъж годишно и е съпътствано от емоции, напрежение и приятни усещания.

Макар и с 61 „Евровизии“ до момента, победителите всъщност са 64-ма. Причината за това е, че през 1969-а лауреатите са четирима – Франция, Испания, Холандия и Великобритания завършват с равен брой точки.

Рекордьор по успехи е Ирландия със седем приза от 1970 до 1996 г. Швеция е печелила шест пъти, а третото място по брой победи делят Франция, Люксембург и Великобритания.

 

 

България никога не е получавала отличието, а най-близо до това бяхме през миналата година, когато Поли Генова с If Love Was a Crime завърши четвърта. Другото ни добро постижение е отпреди десетилетие – през 2007-а Елица Тодорова и Стунджи се класираха на пето място с песента „Вода“.

Скандалът с Юлия Самойлова

Последните две издания на „Евровизия“ са съпътствани от международни скандали. Въпреки че правилата на конкурса забраняват песни с политически послания, през 2016-а в Стокхолм спечели украинката Джамала, която изпълни „1944“ – разказваща за масовите депортации на кримски татари, извършвани от Йосиф Сталин.

Тази година Москва излъчи като свой представител Юлия Самойлова – млада жена, която от детството си е в инвалидна количка заради заболяване. Киев обаче забрани влизането ѝ в Украйна, защото е имала концерт в Крим след анексирането му през 2014 г.

 

 

Нито една от страните не отстъпи от спора (нито Русия прие да изпрати друг участник, нито Украйна да приеме сателично изпълнението на Самойлова) и в крайна сметка Русия няма да участва в надпреварата тази година.

България на „Евровизия“

Кристиан Костов има шанса да донесе така жадувания от българските почитатели на „Евровизия“ успех на конкурса. Песента Beautiful Mess е написана специално за него, като основната идея, казват създателите ѝ от „Симфоникс“, е да се покажат не само гласовите възможности на младия певец, но и емоциите му.

„Преди всичко аз съм голям фен на "Евровизия" – каза Костов на официалната пресконференция преди състезанието. – И възможността да представя България през тази година не бих пропуснал за нищо не света. Това е голям шанс за моята кариера, защото милиони хора ще ме видят именно тук, на тази сцена.“

Британското издание „Метро“ преди дни съобщи, че Кристиан Костов е сред четиримата големи фаворити (и всички те са мъже), но той има и друг коз, какъвто дори танцуващата маймуна на Габана едва ли може да навакса. Костов е роден в Русия и е участвал в руско музикално телевизионно състезание, а тази година Русия не участва на „Евровизия“.

Според лондонското издание това е щастливо стечение на обстоятелствата за България, защото руснаците от бившите съветски републики, които по традиция гласуват за Русия, в нейно отсъствие ще пренасочат гласовете си към българския участник.

Или пък ще го подкрепят просто защото го харесват, на което се надяваме.

У нас „Евровизия“ се излъчва от БНТ. Двата полуфинала (тази вечер и в четвъртък) започват от 22 часа. Кулминационният концерт, на който ще разберем и кой е победителят през 2017-а, е в събота, също от 22 ч.

"Площад Славейков"