След като искаше да убие Стивън Кинг, но не успя, сега Джеймс Патерсън има нова идея – да участва в един от най-неочакваните литературни тандеми, които сме виждали. Най-богатият писател в света (който издава по дузина нови книги годишно и не крие, че работи с огромен екип от помощници) ще обедини сили с бившия американски президент Бил Клинтън за трилъра The President Is Missing („Президентът го няма“).

„Пенгуин рандъм хаус“ описват романа като „уникална амалгама от интрига, съспенс и задкулисна глобална драма от най-високите коридори на властта“. И въпреки че издател и писател не коментират авансовото плащане, „Гардиън“ предполага, че става дума за значителна 7-цифрена сума.

През 2004 г. Клинтън получи рекордните тогава 16 милиона долара предварително за мемоарите си.

Романът в сътрудничество с Патерсън, който ще излезе през юни 2018-а, залага на детайли, които „само един президент може да знае“, пишат в изявление от „Пенгуин“. В него се цитира и Клинтън, който заявява:

„Да пиша книга за действащ президент – като разчитам на това, което аз знам за работата, живота в Белия дом и начина, по който работи Вашингтон – е много забавно.“

Клинтън посочва още, че е фен на Патерсън от много години, а сътрудничничеството им е „чудесно“.

Всъщност бившият президент, отдаден читател на трилъри и мистерии, познава Патерсън от 10 години – оттогава те са голф партньори. Идеята за обща книга им била подсказана от адвоката, чиито клиенти били и двамата. Работата започнала в края на 2016 г.

Детайли за сюжета се пазят в строга тайна до публикацията – въпреки че „Гардиън“, позовавайки се на свой източник, твърди, че фабулата включва отвличането на президента.

Патерсън има репутацията на фабрика за книги. Той е автор (или по-точно – съавтор) на повече от 130 романа, продадени в над 300 милиона екземпляра по цял свят. Бил Клинтън пък за първи път ще пристъпи към художествената литература, но очакванията са високи – автобиографията му „Моят живот“ от 2004 г. стана световен бестселър с над 2 милиона продадени копия само в САЩ.

"Площад Славейков"