Мун Дже Ин очаквано спечели предсрочните президентски избори в Южна Корея, предаде Ройтерс.

Избирателната активност бе над 80 на сто според Националната избирателна комисия. Това е бъде най-високата активност от президентските избори през 1997 г.

Мун Дже Ин бе фаворитът в надпреварата. Бившият лидер на Демократическата партия подкрепя политиката на диалог между Южна и Северна Корея. Според проучване на "Галъп Корея" от миналата седмица рейтингът му бе 38%. Следваше го центристът Ан Чхол Су с 20%.

Очаква се новоизбраният президент да встъпи в длъжност утре, веднага след обявяването на официалните резултати. Той трябва да избере министър-председател, който да бъде одобрен от парламента, и ключови членове на кабинета като министрите на финансите и на националната сигурност.

Изборите слагат край на продължилия два месеца властови вакуум след импийчмънта на Пак Гън Хе, отстранена заради обвинения в корупция. Вотът в Южна Корея бе следен внимателно от ключовите партньори и страните в региона заради напрегнатата ситуация на полуострова. Северна Корея проведе ядрен опит през септември 2016 г. и се смята, че подготвя нов.

Мун Дже Ин ще се сблъска и с гнева на Китай, който протестира срещу базирането на системата за противоракетна отбрана THAAD на територията на Южна Корея.