Националната здравноосигурителна каса ще плаща лечението на онкоболните до определени килограми и височина, съобщи Нова тв. 

Работна група в НЗОК подготвя нови правила, по които да се отпускат медикаменти за пациенти с онкологични заболявания. Идеята била излишъците от едни пациенти да се разпределят за други, тъй като спрямо теглото им те имат нужда от различни дози. Сега, когато опаковката се окаже повече от необходимото, се изхвърля.

Мъжете с онкозаболявания трябва да са средно 81 килограма, а жените - средно 67, са изчислили от НЗОК.

Преди месец от касата обещаха, че ще ревизират новото правило заради масово недоволство на лекари и пациенти, но това не се случи. 

Кой ще покрива терапията, ако пациентите тежат повече от нормите на касата?

Тези пациенти, които са над нормата, щели да получават лекарства, останали от по-слаби пациенти. Според лекарите обаче такива комбинации в момента са незаконни.

Ако за пациент са нужни 345 милиграма, лекарите поръчват 4 флакона по 100 милиграма, а оставащите милиграми трябва да се унищожат.

От касата обещават, че ще позволят на лекарите да изписват терапията в милиграми, но най-вероятно след 1 юли. Така остатъкът от лекарството ще може да се предпише на друг пациент.

Дори този проблем да бъде решен, съществува друг. Болният, за когото е нужно допълнително лекарство, трябва да го използва почти веднага след пациента, от когото е останало.

Болниците твърдят, че няма да допуснат компромиси с лечението, дори и за собствена сметка. А от касата настояват за тази промяна, защото така щели да спестят милиони от неизползвани докрай опаковки лекарства с малка трайност.

Според НЗОК така болниците ще бъдат задължени да изчисляват по-прецизно количествата от онкологични медикаменти, които поръчват за пациентите си. Идеята била вместо да взимат скъпоструващи опаковки за всеки от тях, количествата да се поръчват така, че лекарствата да се разпределят между пациентите със сходни схеми на лечение и да се оползотворяват излишъците, където има такива