Очаквано, Даниел Митов стана поредният министър от кабинета "Борисов 2", който се сдоби с обвинение от прокуратурата.

Митов днес бе в столичното следствие, точно както по традиция прогнозираха вестниците от един корпулентен "кръг" още вчера. Той е с мярка за неотклонение "Подписка".

"Оказва се, че става въпрос за нещо, за което моят заместник вече е обвиняем. Изобщо не ме изненадва цялата работа. Затова, че сме подписали МВнР и МЗХ споразумение да ползваме тяхната фирма за пътувания, докато проведе нашето министерство своята обществена поръчка. Знаете, че тези обществени поръчки поради обжалвания и други причини, се бавят дълго време", поясни Митов днес, цитиран от БГНЕС.

Става въпрос за едно и също дело, по което министърът и бившият му заместник Христо Ангеличин ще отговарят за безстопанственост.

Най-просто обяснено - докато текат обжалванията на търг за избор на фирма, която да обслужва МВнР в задграничните му мисии (самолетни билети, настанявания и логистика), ведомството ползвало фирма, която е спечелила идентичен търг, но за Министерството на земеделието и храните. Така Външно превеждало парите на земеделското министерство, а то - на въпросното дружество, избрано по Закона за обществените поръчки.

Прокуратурата се активизира по сигнал, подаден от предишния външен министър Кристиян Вигенин. Веднага, след като Бойко Борисов сдаде властта... 

Според обясненията на Ангеличин, дадени още тогава, това е масова практика в държавните ведомства, които провеждат тромавите процедури по Закона за обществените поръчки, а министерството не можело да остане без обслужваща фирма и ден, защото "то това работи".

Срещу Ангеличин има и друго обвинение - за покупка на 12 телефонни централи за мисии зад граница.

Според прокуратурата Ангеличин не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на дирекцията за материално осигуряване.

Обвинението е, че заместник-министърът е нарушил служебните си задължения с цел да набави за фирма „Б.“ООД облага и от това са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро (839 876,43 лв.). Тези пари не са изплатени на доставчиците на телефонните централи.