КОРТРЕЙК

Ние имаме категорична позиция, нашият кандидат е Жан-Клод Юнкер," заяви Бойко Борисов, който участва в среща на националните лидери от ЕНП в Кортрейк преди Европейския съвет пред БНТ."Това не е политическо назначение, то си е в резултат на изборите".

Той упрекна парламентарната си група, че е постъпила "детински", като не е влязла в пленарна зала на днешното заседание на парламента.На него трябваше да се гласува освобождаването на Сергей Станишев от българското Народно събрание. Коментирайки липсата на кворум в българския парламент, Борисов каза: "Ние сме свикнали да се оправдават с ГЕРБ. Мнозинството е работа на партиите, които искат да управляват.

"Но утре аз ще си бъда там, ще влязат, ще гласуват, могат да разчитат 100 процента на нас", обеща Борисов от Кортрейк.

"Това е още един повод да им кажа, че от Брюксел трудно се управлява партия", посъветва той задочно Станишев.

Борисов заяви, че в момента Европа показва на България как трябва да се действа, когато никоя партия няма достатъчно мнозинство да управлява. Той увери, че ако се наложи ГЕРБ да преговаря с други парламентарни сили и да влиза в коалиции, това ще стане публично и с ясно споразумение. Уточни обаче че това е песимистичен сценарий и изрази увереност, че партията му ще вземе достатъчно мнозинство да управлява сама и да поеме политическата отговорност за това.

"Аз не допускам никакви коалиции преди изборите," подчерта Борисов.

Борисов настоя, че партията, която победи на изборите трябва да номинира следващия български еврокомисар. "С какво право победените партии ще определят кой да е еврокомисар? То дори е смешно и цинично," каза той.

"Имаме си най-добрият еврокомисар в момента, Кристалина Георгиева," добави Борисов, споменавайки наградата й от 2010 година на в. "Юропиън войс". "ГЕРБ е победила..." обоснова се той с изборните резултати от май 2013 година.