Ще има ли проблем новият министър на отбраната Красимир Каракачанов с достъпа си до секретна информация, защото е бил агент на Държавна сигурност? С този въпрос Цветанка Ризова възмути вицепремиерът в ефира на бТВ.

"Подобен проблем по закона в България няма, защото министрите и народните представители не подлежат на проверка. Но аз си задавам следния въпрос – докога ще си играем да говорим за службите, кой бил там и така нататък? Ето, сега ще ни трябват силни служби. Кой би рискувал да работи за службите, ако след 15 години някой пак започне да изкарва досиета?", запита Каракачанов.

Не стана ясно какъв е точно престъпният режим, който управлява сега, че да се наложи отваряне на досиетата на агенти след време.

Военният министър отбеляза още, че службите за сигурност по света не са действали винаги демократично, както и че службите преди 10 ноември не са били само репресивни.

"Крайно време е да затворим тази страница", повтори той.

Каракачанов отново заяви, че военното министерство се нуждае от сериозни средства, за да бъде модернизирана екипировката на армията.

"Във времето, в което живеем, конфликтите навсякъде около нас, не са само конфликтите в Близкия изток, войната в Сирия, виждате какво се случва на Западните Балкани, Македония-Албания, Косово, Босна... светът става все по-несигурен", отбеляза той.

И добави, че НАТО не е благотворителна организация, а такава, в която България трябва да влага и свои средства. И се съгласи с тезата на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ поемат твърде много от разходите на Алианса.

"Свободата и независимостта на България са скъпо нещо. Всички говорят за чл. 5, но преди чл. 5 има един друг член, в който се казва, че всяка страна трябва да има способности да се защитава сама", добави министърът.

Той коментира и загубата на френската националистка Марин льо Пен, макар да отрече да са съмишленици.

"Имаше една фундаментална разлика между нас и нея. Тя беше за това, че ЕС трябва да спре да съществува. Докато аз смятам, че България трябва да бъде част от ЕС. Европейският съюз трябва да се реформира, не да се унищожи", отбеляза той.

Каракачанов потвърди, че Обединените патриоти явно са се отказали за момента от настояването си да има задължителна наборна служба. Вместо това те искат да бъде окуражавана доброволната служба чрез военното обучение в училище. Което пък щяло да бъде по-скоро подготовка за това как да реагират при заплаха, "елементарни познания", обясни министърът.