Управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" отпускат на опозицията и БСП председателските места в общо 5 парламентарни комисии, стана ясно след заседанията на парламентарните групи преди новата пленарна седмица. Социалистите ще оглавят комисиите по икономика, по евроинтеграция и еврофондове и за жалбите на гражданите и работата с неправителствените организации.

Кой ще поеме икономиката обаче ще се разбере рано сутринта в сряда. В БСП имат две номинации - на бившия шеф на комисията и в предния парламент Петър Кънев и на бившия министър в кабинета "Виденов" Румен Гечев. Казусът ще се реши с тайно гласуване за тях двамата в рамките на групата.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин ще оглави комисията по евроинтеграция и еврофондове, а Антон Кунев - тази за жалбите на гражданите.

На ДПС се полагат две комисии - очаква се те да са по транспорта, информационните технологии и съобщенията и по социалната политика. Първата се очаква да бъде председателствана от Халил Летифов, а втората - от бившия министър в ресора и безспорен експерт по темата д-р Хасан Адемов.

"Обединените патриоти" засега пооемат комисията за борба със сивия сектор и контрабандата, като името е на Емил Димитров, известен като Ревизоро от времето, когато беше шеф на митниците. За останалите парламентарни ресори обаче все още се водят преговори с ГЕРБ, тъй като "патриотите" не били съгласни с разпределението, при което получават още председателските места в комисиите по култура и медии, по младежта и спорта и по вероизповеданията. Те вероятно ще настояват до последния момент и за комисията по енергетика.

ГЕРБ залагат на опитни депутати и бивши министри за парламентарнтите комисии. Цветан Цветанов, макар да е председател на парламентарната група, отново ще поеме вътрешната комисия, въпреки че и министърът е техен - бившият депутат Валентин Радев. Министърките на екологията и на земеделието в предишния кабинет Ивелина Василева и Десислава Танева се очаква да оглавят съответно ресорните комисии. Депутатките Милена Дамянова и Даниела Дариткова се очаква да бъдат предложени съответно за образованието и за здравеопазването. Данаил Кирилов и Менда Стоянова засега са старите нови имена в комисиите по правни въпроси и по бюджет и финанси. Поне това е версията преди гласуването на персоналните състави на всички комисии, което се очаква утре, след като в парламента се закълнат и нови депутати на местата на отказали се народни представители или на такива, които отиват в изпълнителната власт. Вероятно контролът върху спецслужбите отново ще поеме юристът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Очаква се и решението коя комисия ще оглави представител на партия "Воля". Засега не е ясно и кой ще поеме комисията за борба с корупцията и парламентарната етика, въпреки че досега традицията винаги е била тя да е за някоя от опозиционните групи.