КЛУБ Z

БРЮКСЕЛ – Приемането на България и Румъния е подкопало доверието в процеса на разширяване на Европейския съюз, е цитиран да казва европейският комисар по разширяването Щефан Фюле в интервю за чешкото издание на интернет платформата за европейска политика „Юрактив“.

„Преди всичко последното разширяване с България и Румъния повдигна много въпроси около доверието в самия процес,“ пише в един от отговорите на чешкия еврокомисар, чийто мандат изтича в края на октомври.

Той се позовава на механизма за сътрудничество и проверка, с който ЕС продължава да наблюдава правосъдието на двете балкански страни, заради недовършените реформи в тези области. Фюле обяснява, че такива компромиси повече не са приемливи и затова се е наложило да се повишат изискванията към следващите страни-кандидатки.

От кабинета на Фюле заявиха, че изданието е интерпретирало погрешно думите му, а външно министерство съобщи, че постоянният представител на България към ЕС Димитър Цанчев е разговарял със Саймън Мордю, началник на кабинета на Фюле.

„На посланик Цанчев бяха дадени уверения, че комисарят е бил неправилно разбран от интервюиращите и поставеното от редакцията заглавие не отговаря на духа на интервюто,“ се казва в съобщение на министерството. „От кабинета на Щефан Фюле ще предприемат необходимото пред редакцията на електронното издание за съответните корекции.“

„Комисар Щефан Фюле е един от членовете на ЕК, който нееднократно се е изказвал в подкрепа на отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка за България и Румъния,“ заявява още българското външно министерство.