Президентът на САЩ Доналд Тръмп е уволнил директора на Федералното бюро за разследване на САЩ, съобщи Белият дом, цитиран от "Ройтерс". Заповедта влиза в сила незабавно.

"ФБР е една от най-високо ценените и уважавани институции в страната ни и днешният ден ще отбележи ново начало за нашата перла в короната на правоприлагането", се казва в писмено съобщение на държавния глава.

Американските медии коментират, че решението на президента е по препоръка на главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс, на когото директно се подчинява ФБР, и то е предизвикало шок във Вашингтон.

Шефът на ФБР играеше ключова роля в разследването на това дали има връзки между кампанията на Тръмп и Русия.

Джеймс Коми бе назначен от президента Барак Обама през септември 2013 г. с мандат, който би трябвало да приключи през есента на 2023 г. 

Андрю Маккейб. Снимка Уикипедия

Търсенето на нов директор на ФБР започва незабавно. По-късно Си Ен Ен съобщи, че зам.-директорът на ФБР Андрю Маккейб ще изпълнява задълженията на уволнения си шеф.

В писмо до Джеймс Коми, също публикувано от Белия дом, Тръмп го уведомява, че го освобождава от поста незабавно.

"Оценявам това, че в три отделни случая ме информирахте, че не съм предмет на разследване, но при все това съм съгласен с анализа на министерството на правосъдието, според който не сте способен да ръководите ефикасно ФБР", се казва в посланието.

Вчера ФБР уведоми Конгреса, че на изслушване през миналата седмица Коми е огласил подвеждащи заключения във връзка с разследването за имейлите на Хилъри Клинтън. Става дума за незаконно използване за лична кореспонденция на личен, а не на служебен имейл, в периода 2009-2013 г., когато тя е била държавен секретар на САЩ.

Коми оглавяваше и разследването за евентуални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия. Президентътг отхвърля възможността за такава намеса. Съветничката му Келиан Конуей заяви, че уволнението на Коми не е свързано с разследването.