Конгресмени демократи осъдиха уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми и отново поискаха независимо разследване за предполагаема руска намеса в президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс.

Те сравниха уволнението с "Клането в събота вечер" през 1973 г. - решението на тогавашния президент Ричард Никсън да уволни специалния прокурор, разследващ аферата "Уотъргейт". Конгресмените отхвърлиха твърдението на Тръмп, че мярката е свързана с разследването на мейлите на Хилъри Клинтън.

Някои републиканци подкрепиха уволнението на Коми и заявиха, че на Бюрото му трябва ново ръководство.

По въпроса се изказа и Едуард Сноудън - избягалият в Русия бивш служител на Агенцията за национална сигурност, огласил тайни документи и издирван от властите в САЩ.

Ето някои от реакциите.

Патрик Лийхи, сенатор демократ:

"Никой не трябва да приема абсурдното оправдание на Тръмп, че е притеснен от пристрастното отношение на Коми към Клинтън... Това не е нищо друго освен поведение в стил Никсън."

Джон Кониърс, конгресмен демократ:

"Днешните действия на Тръмп изцяло унищожават всякакви наченки на независимо разследване на руските опити за влияние върху нашите избори и изправя страната ни на прага на конституционна криза."

Линдси Греъм, сенатор републиканец:

"Предвид последните спорове около директора, смятам, че на ФБР и нацията ще им дойде добре едно свежо ново начало."

Боб Кейси, сенатор демократ:

"Това е в стил Никсън. Зам. главният прокурор Род Розенстайн трябва незабавно да назначи специален прокурор, който да продължи разследването "Тръмп/Русия."

Ричард Бър, сенатор републиканец, председател на Комисията за разследване на руската намеса в изборите:

"Обезпокоен съм от времето и причината за прекратяването на пълномощията на Коми... Смятам, че уволнението му е загуба за ФБР и за нацията."

Адам Шиф, конгресмен демократ, член на комисията, разследваща възможни руски връзки:

"Решението поражда сериозни въпроси дали Белият дом не се намесва грубо в един криминален въпрос... Същият президент, който нарече "фалшиво" разследването на ударите на руските хакери срещу нашата демокрация и потенциалния сговор с неговия щаб, не може да твърди, че е взел решението, без да бъде повлиян от безпокойството си поради продължаващото участие на Коми в разследването."

Сюзън Колинс, сенаторка републиканка:

"Всеки намек, че днешното решение е опит по някакъв начин да бъде спряно разследването от ФБР на руските опити за влияние върху изборите, е неуместен. Президентът не уволни цялото ФБР. Той уволни директора."

Чък Шумър, сенатор демократ:

"Тръмп ми се обади и ме информира, че уволнява Коми. Казах на президента: "Г-н президент, с цялото дължимо уважение, правите голяма грешка..." Предвид начина, по който президентът уволни Коми, всяко лице, което той назначава начело на разследването за Русия, ще означава, че той или тя ще има същата съдба като Коми, ако влезе в конфликт с администрацията."

Елиджа Къмингс, конгресмен демократ, поискал извънредни слушания:

"Сега има криза в доверието в Министерството на пръвосъдието, а на Тръмп не е потърсена сметка, защото републиканците в Камарата на представителите отказват да работят с нас."

Рой Блънт, сенатор републиканец:

"Мнозина, сред които и аз, неведнъж се усъмнихме в действията на Коми през последната година. Смятам, че едно ново ръководство на ФБР ще възстанови доверието в организацията и сред хората, които правят всичко, за да си изпълнят мисията."

Марк Уорнър, сенатор демократ:

"Действията на президента са шокиращи... Единственият начин, по който администрацията може да започне да демонстрира придържане към върховенството на закона, е изцяло да сътрудници с продължаващото разследване в Конгреса и да подкрепи назначаването на независим специален прокурор.

Едуард Сноудън, бивш служител на Агенцията за национална сигурност, разгласил тайни документи и избягал в Русия:

"Оставете политиката. Всеки американец трябва да осъди такава политическа намеса в работата на Бюрото. Този директор на ФБР години наред търсеше намчин да ме вкара в затвора заради политическата ми дейност. Ако аз мога да се противопоставя на уволнението му, вие също можете."

 

 

 

 

Чарлз Грасли, сенатор републиканец:

"През последните няколко месеца решенията на Коми по спорни въпроси породиха безпокойство в целия политически спектър и сред експертите по закона."

Рон Уайдън, сенатор демократ:

"Не може да има спор, че за водене на това разследване за Русия трябва да бъде назначен независим специален прокурор. На този етап на никой от командната верига на Тръмп не може да се оказва доверие за водене на безпристрастно разследване."

Бърни Сандърс, независим сенатор:

"Смятам за изключително притеснително, че това решение идва ден след шокиращите показания на бивия временен главен прокурор Сали Йейтс за руските връзки на щаба на Тръмп и само дни, преди Коми да се яви пред Сенатската комисия по разузнаването.

Боб Коркър, сенатор републиканец:

"От съществена важност е в продължаващите разследвания да няма политическа намеса до приключването им и е задължително Тръмп за номинира уважаван и квалифициран човек да ръководи Бюрото в този критичен момент."

Джон Маккейн, сенатор републиканец:

"Джеймс Коми е достоен и честен човек... Отдавна настоявам да бъде свикана специална комисия към Конгреса, за да разследва руската намеса в изборите през 2016 г. Решението на президента да махне директора на ФБР само потвърждава спешната нужда от такава комисия."

Ричард Блументал, сенатор демократ:

"Необходимостта от специалев прокурор вече е кристално ясна. Тръмп катастрофално компрометира разследването на ФБР за връзките на негомвия Бял дом с Русия. Законодателната ни сфера не е била толкова застрашена от "Уотъргейт" насам."

Профилът в туитър на Президентската библиотека и музей "Ричард Никсън":

"ЛЮБОПИТЕН ФАКТ - президентът Никсън никога не е уволнявал директора на ФБР".