Бюстът на бившия американски президент (1981-1989) Роналд Рейгън бе открит днес официално в София.

Той е на входа на Южния парк.

Всъщност решението за паметника е взето от Столичния общински съвет (СОС) още на 6 октомври 2011 г. Предложението бе на тогавашния общински съветник от Синята коалиция (СДС) Стефан Иванов. Той се мотивира, че "Рейгън е човекът, който заедно с Маргарет Тачър и Хелмут Кол направи възможно падането на комунизма и приобщаването на България към нормалните държави".

Шеф на Инициативния комитет стана Владимир Кисьов - бивш главен преговарящ на България с ЕС.

И наистина, Рейгън има огромен принос към разпадането на СССР. Комунистическият режим у нас го ненавиждаше. И до днес се пази споменът от знаменития лозунг "Роналд Рейгън - враг номер 1 на Тутраканската селищна система".

Председателят на СДС Божидар Лукарски разговаря с посланика на САЩ Ерик Рубин.

 

Само преди две седмици - на 27 април, бюстът на Рейгън в Южния парк бе залян с червена боя. Макар общинарите от БСП да не участваха навремето в гласуването за бюста, много социалисти смятат Рейгън за враг не само на Тутракан, но и на България. Те го обвиняват, че е подкрепял клеветническата кампания срещу страната ни покрай атентата срещу папа Йоан-Павел II и в други случаи.

Вероятно някои не могат да му простят изказването, че „мястото на комунизма е на бунището на историята“ и че СССР е „империя на злото“.

 

Владимир Кисьов и посланик Ерик Рубин пред бюста.