Десетка... На толкова прокуратурата вчера закръгли броя министри на Бойко Борисов, с които се занимава или се е занимавала по един или друг начин. Някои - наистина са от най-близкото му обкръжение.

Иначе всичките са: Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Мирослав Найденов, Божидар Нанев, Николай Ненчев, Петър Москов, Трайчо Трайков, Делян Добрев, Даниел Митов и един... неизвестен извършител от Министерството на правосъдието, който правил сделки с климатици. Неизвестният извършител страшно много ядосваше Цацаров, като непрекъснато му говореше за реформа и прочее досадни неща, несъотносими към малките обществени поръчки за климатици.

Десет са, без да броим двете окончателно прекратени наказателни производства срещу самия Борисов, които съвпаднаха по време с идването на власт на втория му кабинет. Иначе прашасваха от архиминалото му на главен секретар.

Ако мислите, че ще пиша как лицата от горния списък са чисти и невинни девици, непомирисали комисионна, бъркате.

Друго си мисля покрай светлия „юбилей“.

Митове се носят за уважението, което трикратният вече премиер Борисов демонстрирал само и единствено към Сотир Цацаров по време на традиционните спявки в сряда с босовете на сигурността в предишния Министерски съвет. Нещата не са се променили, ако съдим как обиграният автентичен десен Борисов самоотвержено се включи и го предупреди за обицата, след като двама червени олигарси вероломно "сготвиха" простосърдечния и леко непредпазлив главен прокурор.

Има и друго, което пък не е мит, а самата истина: все още прокуратурата не дължи и дори нещо повече – забранено ѝ е да обяснява на никого по какви мотиви образува, придвижва, спира, замразява или отказва да образува проверки и досъдебни производства. Освен на шефа си – на него задължително казва. Като на Чичко Доктор... 

Да не говорим за една цяла „зона на здрача“ като темата с неизвестния извършител. За нея Бойко Атанасов – независимо дали на мен лично ми е симпатичен, твърдеше, че имало проверки срещу „неизвестни“ извършители, които си стоят на трупчета и си чакат момента. Неизвестният извършител все влиза накрая я в парламента, я някъде другаде - питайте Марешки и Валери Симеонов.

Активизирането на това или онова дело месец преди изтичането на 10-годишната му давност, при това съвпадащо с междуизборната разкраченост – как ви се струва, по-скоро в полза на думите на Атанасов ли говори, или по-скоро не?

В полза на думите му ли говори, че когато непрекъснато образуваш ей такива неща: Делян Добрев самоволно, видите ли, изплащал незнам си колко милиона за спрения проект "Белене"... И шефът нищо не знаел... Или Дянков, който самоволно, видите ли, основал онова нещо, което в нарушение на закона събираше парите от приватизация и ги наливаше в държавния бюджет... И шефът пак не знаел.

И понеже е голям хит да се твърди, как въпросният "шеф" бил немного учен, пък не знам си какъв, как мислите - дали е толкова тъп? Дали жената, която оня замеря с ножове в цирка, разбира, че я обикалят като контур, или не?

Разбира се, винаги стои вероятността – ти да си почтен и чист, а да си заобиколен от кофти компания. Само му вижте физиономията на Дянков - не ви ли бандитее малко?... 

Да не говорим пък как тези от т. нар. „реформатори“ са толкова ухажвани в сградата на столичното следствие на "Овча купел", че просто не могат да се спрат да го посещават... 

Това може да означава, че:

- в ГЕРБ айдуци няма;

- към някои политически формации прокуратурата е по-принципна и взискателна да прилага закона, отколкото към други, или...

- нещо трето: че например и „другите“ си стоят тихичко по чекмеджетата и си чакат реда.

Има, разбира се, и обратната възможност: един читав финален акт на едно разследване може да бъде прецакан по много начини. Дори само ако го изискаш по спешност от прокурора и така не му оставиш време да го доизработи като хората... Това го знам дори аз – как мислите, дали го знаят на 4-ия етаж в Съдебната палата?

Има един брадат виц, където един мъж настоятелно разказвал на кардиолога как непрекъснато хваща жена си с някакъв любовник, но накрая пият кафе и оня си тръгва... И въпреки буйните протести на кардиолога - че му губи времето, че е за семейна консултация, за психоаналитик, а не за него, рогоносецът накрая признал, че е дошъл да пита - от толкова кафета може ли да му стане нещо на сърцето.

Та и аз така, без връзка с горното, да питам: такъв държавник и политически лидер дали може да е независим в решенията си? Дали се ръководи смело и единствено от "ползу роду"?

Вие как мислите?