"Коми загуби доверието на почти всички във Вашингтон - както на републиканците, така и на демократите. Когато нещата се успокоят, те ще ми бъдат благодарни."

Това написа днес следобед в туитър американският президент Доналд Тръмп. Часове по-рано той уволни шефа на ФБР Джеймс Коми по препоръка на главния прокурор Джеф Сешънс. Действията му бяха посрещнати на нож от конгресмените и сенаторите от демократическата партия.

 

 

По-късно, пак в туитър, президентът нападна сенатора демократ Ричард Блументал, който го обвини, че е копрометирал разследването на ФБР за връзките на щаба му с Русия.

"Смешно е да гледаш как сенаторът Ричард Блументал приказва за Коми. Ричи измисли една от най-големите военни измами в историята на САЩ. В продължение на години като политик в Кънектикът той говореше за голямата си храброст и победите си във Виетнам - само дето не каза, че никога не е бил там. Когато го хванаха, той плака като дете и молеше за прошка... а сега е съдия и член на съдебно жури. Той е този, който трябва да бъде разследван за действията си."

Броени дни преди уволнението си Джеймс Коми поискал допълнителни ресурси за разследването на руска намеса в президентските избори в САЩ. Това съобщи в. "Ню Йорк таймс", като цитира три анонимни отлично информирани източника. Ставало дума за предоставяне на допълнителни финансови средства и кадри. Молбата била отправена до Министерството на правосъдието. Коми написал докладна до зам. гтавния прокурор Род Розенстейн. Този документ след това бил използван като повод шефът на ФБР да бъде уволнен.