Европейската комисия днес предложи обществено обсъждане за това как Европа може да формира световния ред и своите политики, за да намали отрицателните ефекти на глобализацията върху нейните общества.

Комисията обяви днес "документ за размисъл", който е част от серия, следваща публикуваната на 1 март т.г. "Бяла книга" , очертала пет сценария за бъдещото на ЕС.

"Глобализацията е добра за европейската икотомика като цяло, но това значи малко за гражданите, ако облагите не са поделени справедливо и по-равно", каза първият заместник-председател на Комисият Франс Тимерманс, представяйки документа. 

Глобализацията разширява възможностите за растеж на силните европейски икономики и за развитието на европейските граждани. Но ред нейни последствия пораждат съпротива и подхранват еврофобия и популизъм в почти всички държави-членки.

Става дума за нелоялната конкуренция и загубата на работни места, деиндустриализацията и изтичането на производства към нововъзникващите икономики като например Китай, социалното разслоение и увеличаването на различията между бедни и богати граждани и държави, загубата на сигурност и идентичност, миграцията, тероризма.

"Европа трябва да пренапише световните правила, така че свободната търговия да стане справедлива търговия", каза Тимерманс. "Така че глобализацията да стане устойчива и да работи за всички европейци".

Той подчерта, че в същото време ЕС трябва да се съсредоточи върху политики, даващи на хората образованието и уменията, които да ги държат в крак с развитието на икономиките. По-добро преразпределение на благата ще гарантира социалното сцепление и солидарност, на които се основава ЕС, добави той.

В областта на външната политика "документът за размисъл" се спира върху възможността за формиране на "наистина устойчив глобален ред", основаващ се на споделени правила и общ дневен ред.

Като пример за такива правила Комисията дава норми срещу избягването на данъци от мултинационалните дружества, срещу субсидиите и социалния дъмпинг, т.е. нелоялна конкурения, основаваща се на по-ниско заплащане и социална осигуреност на работниците.

Срещу страни, които използват такива практики, документът предлага "ефективни инструменти за търговска защита" и "многостранен инвестиционен съд".

Във вътрешен план той предлага засилени социални политики и обучение и образование, съотвестващи на пазарната динамика.

Комисията подчертава значението в този процес на структурните фондове на ЕС и на Фонда за приспособяване към глобализацията на ЕС.