По разпореждане на германската Главна прокуратура днес стартира антитерористична операция на цялата територия на ФРГ. До момента са извършени обиски на жилища в Берлин, както и във федералните провинции Бавария, Саксония и Саксония-Анхалт, оповести говорител на Главна прокуратура. На този етап обаче той отказа да даде повече подробности.

Федералният министър на вътрешните работи Томас де Мезиер леко открехна вратичката. Пред журналисти в Берлин той оповести, че операцията и обиските показвали, че силите за сигурност в последния момент са нанесли удар на международния тероризъм.

Това навежда на мисълта, че в 12 без 5 са били предотвратени кървави нападения в Германия, а вероятно и другаде.

Според в. “Билд” усилено се издирват поне три лица. За две от тях имало доказателства, че са членове на ислямистката терористична организация “Даеш” (“Ислямска държава”), а третият бил техен поддръжник и помагач. В домовете на първите двама в Лайпциг са били открити големи количества оръжия и боеприпаси, но издирваните успели да се укрият.

Операцията започнала в 5 часа тази заран с обиски на три жилища в Лайпциг. Говорител на тамошната полиция потвърди: 

“Провежда се операция на цялата територия на Федералната република под наблюдението на Главна прокуратура.”

От Главна прокуратура оповестиха, че ще дадат повече информация на по-късен етап.
Според изтекла информация операцията е започнала във връзка с течащото следствие срещу двама членове на “Даеш”. Вече е било доказано, че издирваните сега лица са принадлежали към престъпната група на задържани в Германия сирийци ислямисти – Абд Арахман А. Н. беше арестуван през юни 2016 г., а Ахмад А. А. - миналата седмица. Най-вероятно те са направили признания, за да получат по-лека присъда.