Денят на първото официално заседание на новия кабинет "Борисов 3" ще се запомни най-вече с ударните назначения, подписани от новия стар премиер. В сряда кабинетът продължи с окомплектоването на министерствата със заместници на титулярите, успя да назначи (и уволни) 22-ма областни управители, да върне стария шеф на БДЖ, да реабилитира бившия главен секретар на МВР Георги Костов с нов пост и да направи трансфери на кадри между финансовото ведомство и Националната агенция по приходите.

Новата порция заместник-министри

Нови зам.-министри в още пет министрерства се появиха днес - например в сектора "сигурност". С двама заместници се сдоби военният министър Красимир Каракачанов - Атанас Запрянов, който беше на същия пост в предишния кабинет на Борисов и Анатолий Величков. Последният е стар познайник на министъра, кадър на ВМРО, с когото заедно бяха депутати по времето на ОДС - тогава от листата на председателстваната от Иван Костов коалиция, начело със СДС. Пред годините са се появявали и истории за пререкания между двамата патриоти, но сега ще трябва да работят заедно отново. 

В МВР при новия министър Валентин Радев се връща зам.-министър Красимир Ципов. Заради коалиционния принцип, че във всяко министерство ще има заместници от ГЕРБ и "Обединените патриоти", Ципов ще има новоназначен колега - патриот - зам.-кметът на Пещера Стефан Балабанов, който преди това е бил полицейски началник в Пазарджик и Пещера.

В Министерството на правосъдието на министър Цецка Цачева ще помага бившият прокурор и съдия в София Евгени Стоянов.

В здравеопазването също има двама нови зам.-министри - това са Стоил Апостолов и Лидия Нейчева. Той е лекар и е бил в управата на лечебни заведения в страната, а тя е била на същия пост в различни периоди през 2013 г. и 2014 г., става ясно от съобщението на Министерския съвет.

Габриела Козарева е назначена за заместник-министър на младежта и спорта.Тя е кадър на министерството от 2015 г., откогато се занимава със спортната инфраструктура и държавното участие. 

След уволнението от МВР - в митниците

Бившият главен секретар на МВР Георги Костов вече си има нов пост, след като бе уволнен от служебния кабинет заради съмнения в "политическия му неутралитет", а от ГЕРБ вдигнаха голям шум покрай това решение. Самият Костов дори се оплака от дискриминация по политически признак. Продължавайки собствената си традиция да слага висши полицаи в митниците, Бойко Борисов назначи Костов именно начело на Агенция "Митници". Предишният подобен случай на трансфер между МВР и агенцията под контрола на Министерството на финансите бе с покойния вече бивш шеф на ГДБОП Ваньо Танов. 

Досегашният шеф на НАП става заместник на Горанов

Националната агенция по приходите вече ще е с дама начело -  това е Галя Димитрова, която има 22-годишен опит в приходната администрация, ръководила е различни звена. От 2013 г. е заместник-изпълнителен директор на НАП. Досегашният шеф на НАП Бойко Атанасов пък се мести като заместник на Владислав Горанов във финансите, редом до Кирил Ананиев. Любопитното е, че той от квотата на "Обединените патриоти" и избор специално на "Атака". Началото на кариерата му се свързва с Пламен Орешарски, който го издига като зам.-шеф на НАП през 2009 г. През 2013 г. той оглавява приходната агенция след като тогавашния ѝ шеф Красимир Стефанов става депутат от ГЕРБ. Въпреки че се сменят няколко кабинета Атанасов запазва поста си.

Владимир Владимиров - отново начело на БДЖ. За трети път

И в ръководството на БДЖ има рокада. При това напълно очаквана - след като всяко от служебните правителства досега го сменя, Владимир Владимиров от тази сряда за трети път се завръща като изпълнителен директор на на държавните железници. Досегашният шеф - Георги Друмев, е освободен от поста.

 
 
Сред областните управители пак назначения от "бездънната" банка кадри на ГЕРБ - МВР

Бойко Борисов разписа и назначението (съответно уволнението) на 22-ма от общо 28 областни управители. Рокади няма само там, където служебният кабинет "Герджиков" не е правил промени след падането от власт на кабинета "Борисов 2". 13 от имената са нови - тоест на хора, които досега не са работили в областни администрации. Любопитното е, че едно от тези имена е на избрания за депутат от ДПС през 2014 г. бизнесмен Гюнай Хюсмен. Той бе изгонен от групата на движението, защото стана народен представител с преференции, но не спази партийното решение да се оттегли от депутатстването. Оттогава работи плътно с ГЕРБ. 

Трима от новите областни управители пък са от "бездънна" банка кадри на ГЕРБ - МВР. От системата на полицията идват новите губернатори на Габрово - Невена Петкова, която до 2016 г. е била старши разследващ полицай в ОДМВР – Габрово, на Плевен - Мирослав Петров, който през 2013 г. е бил шеф на полицията в града, и на Сливен - Чавдар Божурски - също местен полицейски шеф. 

Двама заместник областни управители – на Видин - Албена Георгиева, и на Пазарджик - Стефан Мирев, стават областни управители, а Ивелин Иванов, който от 2015 г. е главен секретар на областната администрация в Силистра, сега поема губернаторския пост. 

Ново лице има и в Кърджали - Никола Чанев, който е работил в данъчната система.

В Благоевград, Варна, Враца, Кюстендил, Ловеч, Смолян, Хасково и Ямбол в губернаторските столове се връщат уволнените от служебния кабинет кадри на ГЕРБ - съответно Бисер Михайлов, Стоян Пасев, Малина Николова, Виктор Янев, Георги Терзийски, Недялко Славов, Станислав Дечев и Димитър Иванов. Нов стар областен управител ще е и бившата депутатка от ГЕРБ Ирена Соколова - в родния й Перник. От първия кабинет "Борисов" се връща и Митко Стайков  - в Търговище.

 
Голямата новина - номинация за еврокомисар
 
Голямата новина от правителственото заседание бе, че след като от 5 месеца България няма еврокомисар, Министерският съвет номинира за поста в Брюксел евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел. 
 
 
Назначенията ще продължат и в следващите дни, тъй като има още министри без заместници, а и вицепремиерите без портфейл Томислав Дончев и Валери Симеонов трябва да си посочат сътрудници.