"Кабинетът "Борисов 3" ми прилича на едно голямо електрическо табло от входа на някой блок в "Младост" или "Люлин".

Така коментира пред бТВ новото правителство депутатът от БСП доцент Иво Христов.

"Отдолу имаме едни малки бушони, които не позволяват големият да изгори. Същото, каквото имахме в предишния и по-предишния мандат", обобщи Христов.

Според него стилът на Бойко Борисов е на най-опасните и изтощаващи ресори да слага коалиционни партньори. Преди това са били реформаторите, а сега - патриотите.

"Те ще изпият горчивата чаша до дъно, след което ще бъдат изхвърлени. На тяхно място ще дойдат други, има много кандидати за слава в България", смята доцентът.

За пореден път той заяви, че България я чакат тежки времена в Европейския съюз. И това нямат нищо общо изборите във Франция и Холандия.

"ЕС няма да го разруши Марин льо Пен или Путин. Той ще се разруши покрай самата си конструкция. Трябва да сме наясно, че за нашия затънтен край идат тежки времена. Френско-германската ос може да се конфигурира по друг начин и освен тези две страни да включва Бенелюкс, Северна Италия, Испания, Португалия, Чехия и още малко от това ядро. А другото извън това ядро - да се оправя. Това е нещо, което ще се случи", убеден е Иво Христов.

Колкото до новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, червеният депутат го смята за полуфабрикат.

И заяви изненадващо:

"Той има за задача да разруши ЕС, но защитавайки глобалните англосаксонски интереси. Льо Пен иска да го направи чрез защитата на руските интереси. И в двата случая атаката е срещу Германия."

"В условията на постистината важни са не думите, а делата", отговори Христов на намека, че Макрон е обещал да защитава Европа.

Същевременно отвъд океана, т. е. в САЩ, върви титанична битка за властта.

"Тръмп е притиснат до стената. Уволнението на шефа на ФБР е отчаян ход. Тръмп още не си дава сметка с какво се е захванал. Срещу него е неолибералният елит", каза Христов.

Той коментира и внесения от ГЕРБ закон за мажоритарни избори:

"От ГЕРБ да си обяснят какво са внесли. За мен това е популистки жест и буря в чаша вода. Всъщност зад приказките за мажоритарен вот се крие дълбоката антипатия на голяма част от хората към партиите. Но нищо по-различно засега не е измислено."

Той допълни, че и БСП има свои идеи. И ще се получи вероятно нещо по средата.

"Политиката не е технология, а изборите не са политика. Проблемът не е как избираш, а кого си избрал. Ако грешиш повече от един път, грешката се превръща в диагноза", заключи депутатът Христов.