Американският президент Доналд Тръмп призова Русия да спре сирийския лидер Башар Асад, се казва в изявление на Белия дом, цитирано от Ройтерс.

Това е станало на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон днес. Тя продължи 40 минути.

"Тръмп наблегна на необходимостта да се работи заедно за прекратяването на конфликта в Сирия, като най-вече изтъкна необходимостта Русия да спре Асад, Иран и протежетата на Иран", гласи изявлението.

Тръмп е повдигнал и въпроса за Украйна. Той е изразил решителността на своята администрация да остане ангажирана в разрешаването на ковфликта в бившата съветска република и е изтъкнал необходимостта Русия изцяло да спазва Минските споразумения.

Президентът на САЩ е изразил желание за подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва.

Преди да се срещне с Тръмп, Лавров разговаря с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Срещата между първите дипломати на Москва и Вашингтон бе планирана за утре във Феърбанкс, Аляска, където заседава Арктическият съвет. По-късно обаче бе решено тя да бъде изтеглена и да се състои във Вашингтон, за да може Лавров да се види с американския лидер.

След края на срещата с Лавров Тръмп я обяви за "много, много добра", предаде АФП.

Лавров даде пресконференция в руското посолство.

Тръмп и руският президент Владимир Путин са потвърдили, че се готвят за първата си среща през юли в Хамбург, заяви дипломат номер 1 на Кремъл. Това ще стане по време на форума на Г-20.

Лавров също изтъкна, че главна тема на разговорите му с Тръмп е била ситуацията в Сирия.

"Тръмп потвърди, че главното за САЩ в Сирия е победата над терора. Иначе всички видяхме до какво доведе свалянето на Саддам Хюсеин в Ирак и на Муамар Кадафи в Либия. Нека в Сирия си извлечем поука от грешките и да не залагаме на смяната на конкретен лидер, а да изкореним заплахата на тероризма", каза Лавров.

Според него изобщо не е била обсъждана темата за евентуална руска намеса в президентските избори в САЩ.

"Тръмп публично казва, че всичко това са измислици. Нека имаме поне един факт и тогава ще можем някак да реагираме. Но засега няма. Момчета, това не е сериозно", каза дипломат № 1 на Кремъл.

Преди да се срещне с Тръмп, Лавров (вляво) разговаря с Рекс Тилърсън.

Лавров обаче призна, че Русия контактува с талибаните в Афганистан. Но не им помага.

"Да, ние работим с тях, за да осъществим решенията на Съвета за сигурност, че те трябва да станат част от политическия процес в Афганистан, но само ако признаят конституцията и престанат да се занимават с тероризъм. При това условие правителството е готово да се договаря с тях. Те са част от населението, особено след разрухата, която остави НАТО", изтъкна Лавров.

Той пристигна в САЩ само ден, след като Доналд Тръмп изненадващо уволни директора на ФБР Джеймс Коми.

Лавров бе помолен да коментира уволнението преди срещата си с Рекс Тилърсън. той бе попитан дали случката ще се отрази на преговорите.

"Той да не е уволнен? Вие се шегувате", пошегува се на свой ред Лавров.

Гостът бе попитан по темата и след срещата си с Тръмп.

"Всеки ден във Франция и другаде по света уволняват някого. Това са си ваши вътрешни работи", отговори той.