"Между 8 и 10 пъти натискът по границата е намалял. Очевидно войската там няма вече да бъде в същите мащаби – тя ще бъде върната по казармите, а акцентът ще остане върху полицията.

По един-двама са се объркали и опитват да влязат в България от Турция."

Това каза тази сутрин пред БНТ министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той подчерта, че общият брой нарушители се броят на пръстите на двете му ръце, но за това заслуга имали и турците, които ги връщали.

Така натискът от мигранти се е изместил в посока Гърция, а ние можем да се надяваме доброто ни сътрудничество с Турция да продължи, подчерта още министърът.

133 км от преградното съоръжение на границата в момента вече са готови, каза още министърът. Остават частта около р. Резовска в област Бургас - 11,5 км, и в Хасково – по река Тунджа - 9,5 км.

"Около 20 км остават и те са по поречието на реките. Малко по-тежък е теренът, но ще бъде построено", обяви още новият МВР шеф.

Радев обяви, че този петък излизат с дипломи първите 120 цивилни, които са завършили 11-месечен курс за сътрудници в бившата полицейска школа в Пазарджик.

 "Ние се стремим да привлечем от обществото хора, които са готови – някои от тях са и пенсионери", каза министърът. 

Той даде да се разбере, че говори за хора, които са били "под пагон", независимо къде.

"Гледаме резултатите, виждаме професионалната кариера!"

Така Радев пък обясни назначаването на главен секретар на МВР Младен Маринов. И дори разкри, че вече има предложен от Маринов човек за директор на СДВР, където ще спази същия принцип.

Министърът разкри още, че освен Красимир Ципов и Стефан Балабанов - предложен от коалиционния партньор, може би ще има трети зам.-министър.

Още 60 коли пък ще получат полицаите в близките дни. Това са оборудвани патрулки: със средства за комуникации, схема за контрол над самите полицаи (видеонаблюдение) и подвижни принтери, за да могат директно да издават актове за нарушение.

Системите няма да бъдат тръскани, каза новият министър на въпрос ще прави ли резки промени в политиката и кадрите.

Той допълни, че по въпроса на битовата престъпност в малките населени места в МВР има идеи за нещо като мобилни групи - да си знаеш, че каквото и нередно да направиш, до минути ще дойдат хора, и то не твоят човек, който ти го познаваш.