"Турция е наш партньор. Националният ни интерес е да имаме добри отношения с всички свои съседи, а Турция е наш партньор в НАТО и най-големият ни съсед. Но когато турският посланик у нас е малко е по-остър в изказа си, това не помага на отношенията ни. Призовавам турския посланик да мери думите си... и всички посланици, не само него."

Така новата министърка на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева отговори на въпрос на Нова тв дали с коалиционния партньор от "Обединени патриоти" имат разминавания по отношение на южната ни съседка. 

Захариева заяви, че "няма да се обяснява постоянно", а ще покаже с работата си какво може по повод критиките, че няма опит във външната политика, за да заема този пост в кабинета "Борисов 3".

Тя дори заяви, че като член на екипа на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев четири години от живота й са били посветени предимно на външната политика.

"Като началник на кабинета на държавния съм участвала, водила съм срещи с чуждите президенти, премиери и външни министри. Така че повечето от тях дори ги познавам...", даде пример Захариева за опита си.

По думите й министрите са политически лица и рядко външните министри са дипломати.

"Чувствам се удобно в този стол", декларира Захариева.

Според нея, определяйки вицепремиер за правосъдната политика, новото правителство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" е показвало, че реформата е един от най-важните приоритети, а не само лозунг от предизборната кампания. Захариева, която ще наблюдава реформата като заместник на премиера Бойко Борисов, заяви, че тази реформа не е работа само на Министерството на правосъдието, но и на МВР, на службите за сигурност, на органите на съдебната система.

Захариева изрази надежда, че декларациите от страна на опозицията в лицето на БСП, че по международните теми ще се търси консенсус и кабинетът ще може да разчита на подкрепа, ще важи и за темите в правосъдието.