Д-р Стоил Апостолов

Един ден - толкова остана кариерата на Стоил Апостолов като зам.-министър за здравеопазването. Причината - премиерът Бойко Борисов го е освободил от длъжността, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Решението на премиера е взето след излъчен в телевизионно предаване репортаж за нередности и злоупотреби в лечебното заведение, на което Апостолов е бил управител", пише в съобщението, без да се дават повече подробности.

Стоил Апостолов е анестезиолог, бил е директор на болницата в Пещера, в частната болница "Бургасмед", а на последните парламентарни избори на 26 март е бил кандидат за депутат от ГЕРБ в листата в Пазарджик.

Снощи в предаването "Господари на ефира" по Нова тв е излъчен репортаж как млада жена се оплаква, че в бургаското лечебно заведение е трябвало да й се извърши операция на коляното след претърняна злополука, но й е направена само пункция. От документите, показани в репортажа, става ясно, че случаят е от края на 2016 г. Според екикризата е извършена операция, но не и според жената. Не стана ясно обаче защо сигналът за нарушението се появява сега. 

Малко по-късно от болница "Бургасмед" излязоха с официално съобщение, че... епикризата на гражданката след лечението й просто е сбъркана - техническият сътрудник е вписал погрешен номер от на протокол за операция, който е на друг пациент. Това е показала проверката в лечебното заведение. Протоколът на жалващата се пациентка е бил № 942, а в епикризата стои №972, заедно със съдържавие от него. От болницата уточняват, че в правилния протокол е описано, че пациентката е пролежала предвиденото време по извършената по клиничната пътека "пункция" и собственоръчно е подписала информирано съгласие за проведеното лечение. Така МБАЛ „Бургасмед“ била отчела клиничната пътека за извършената пункция и е получила съответното заплащане за нея, а не по друга пътека с по-висока стойност, както се твърди в репортажа, в който има и кадри, заснети със скрита камера. 
 

"Грешката в епикризата на пациентката е допусната от страна на техническия секретар, въвеждащ данните в информационната система. Длъжността „технически секретар“ не изисква медицинско образование. Лицето, заснето със скрита камера, няма компетентността да коментира проведеното лечение и медицинските документи. Поради това и високата стойност на документа, ръководството на лечебното заведение веднага наложи дисциплинарно наказание на служителя, допуснал грешката, както и на лекарите за неупражнен контрол", пишат още в становището си от болницата.